A makói újvárosi református temetőben igen elhanyagolt állapotban vannak a II. világháborúban elesett katonák sírjai. Szerencsére azonban csak voltak, ugyanis egy helybéli család úgy határozott, hogy rendbe rakja őket. A sírkertben kedden találkoztunk a dolgozó famíliával.

– Már évek óta minden Halottak napján virágot hozunk az elesettek tiszteletére, s már régóta beszélgetünk arról édesanyámmal, hogy ráférne egy felújítás az emlékhelyre, a szót pedig tett követte, s elkezdtük a munkát – tudtuk meg a legifjabb családtagtól, Sipos Maja Flórától. A József Attila Gimnázium diákja nagyon jó rajzból, így ő  – többek között – a megkopott feliratok újrafestését vállalta. Édesanyja pedig nem csupán metszi a bokrokat, hanem virágokat is ültet a keresztek mellé, méghozzá pirosat, fehéret és zöldet.

Mivel 64 sírról van szó, így a család számítása szerint hetekig lesz feladatuk. Flóra nagypapája is csatlakozott ezen szép kezdeményezéshez. – Nagyon örülök annak, hogy a lányomék ezt elkezdték és engem is felkértek rá, ami az erőmből telik az megcsinálom – vette át a szót Sarkadi Ernő. Az idős férfia megdőlt kereszteket állítja vissza. Előbb szintezővel pontosan kiméri, hogy lesz merőleges a talajjal a fejfa, aztán egy ásó segítségével rakja vissza azokat.

Kovács Sándor települési képviselő már testületi ülésen is felszólalt az ügyben, hogy állítsák helyre a város mind a négy temetőjében lévő katonasírokat. – Épp édeasapám sírját jöttem körbepermetezni, mikor észrevettem a serénykedő Sarkadiékat, így én is beálltam egy kicsit segíteni – nyilatkozta a városatya. Kovács Sándornak egy ötlete is van a katonasírokkal kapcsolatban, melynek a részleteit itt hallja:

##audio:3067##

Munkatársunktól. K.