Kiemelték: a tárgyaláson a kínai külügyminiszter Magyarországot az egyik legfontosabb és legmegbízhatóbb közép-európai partnernek nevezte.

Emlékeztettek: tavaly Magyarország exportálta a legtöbbet a közép-európai országok közül Kínába, és 2016 első négy hónapjában a magyar export további 27,7 százalékkal növekedett. Élelmiszeripari exportunkat megdupláztuk, és a közeljövőben újabb magyar termékek kapnak kínai exportengedélyt – tették hozzá.

Arra is kitértek, hogy a Budapest-Peking közvetlen légi járat és a 72 órás vízumkiadás eredményeként tavaly 40, idén pedig 70 százalékkal növekedett a Magyarországra látogató kínai turisták száma.

A megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország kormánya támogatja a piacgazdasági státus megadását Kínának, egyúttal elutasítja azt az európai uniós politikát, amely nyomást akar helyezni Kínára a dél-kínai-tengeri konfliktus ügyében. Magyarország álláspontja szerint ezt a konfliktust a régió országainak kell megoldaniuk, az Európai Unió nyomásgyakorlása csak kárt okoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Vang Ji külügyminiszter hivatalos kínai látogatásra hívta meg Szijjártó Pétert az év második félévére – áll a KKM közleményében.

Forrás:

Külgazdasági és külügyminisztérium