A hatalmas esőzés miatt annyira felázott a kiszombori kukorica útvesztő talaja, hogy nem lehetett rámenni. Így a megnyitót nem az organikus labirintusban tartották meg szombaton, hanem az Ady Endre Művelődési Házban. – Az idei fesztiválunk témája a retro, így többek között egy régi háromkerekű biciklit és a hippi korszakot felelevenítő virágot vágtunk a kukoricába – nyilatkozta Endrész Erzsébet, a szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke.

A szervezők elmondása szerint a fiatalságukat kívánták egy kicsit visszahozni, pontosabban egy rövid időre feleleveníteni ezzel a rendezvénnyel. A kultúrház aulájában ezért az egykori, az 1960-as évektől kezdve használt tárgyakat állították ki. Szegvári Ernőné polgármester a megnyitójában kiemelte: a hivatalban olyan régi bakelitlemezeket is talált, melyeken még a járási tanács pecsétje látható. Egy Szécsi Pál korong forgott egy öreg lemezjátszón szép csöndben a köszöntője alatt.

Azért a kukorica sem hiányozhatott a nyitányról. Legalábbis főtt változatban kínálták vele a vendégeket. A feszitvál kezdetét kék és sárga léggömbök elengedése, valamint öreg járgányok felvonulása jelentette. A 10 esztendős Pipicz Tibor édesapja mögött ült egy gyönyörű motor nyergében. – Egészen kicsi korom óta imádok motorozni, amint elég idős leszek, akkor szeretnék egy sajátot is – tudtuk meg a fiúcskától. Tibor családjából sokan megfertőzödtek a kétkerekűek szeretetével, a rendezvényre a kisfiú bátyja, Tamás, valamint keresztapja is ezzel érkezett.

Szegvári Ernőné polgármester a köszöntőjében arra is kitért, hogy egykoron sokkal nyugodtabb volt az élet. Ugyanis manapság annyira sok modern gépcsoda szolgál ki minket, hogy eltűntek egy-egy családi ebéd készítése közbeni beszélgetések, hiszen röpke idő alatt el már gőzölög is az étel. Ennek az érzésnek a részleteit a polgármestertől itt hallja:

##audio:3060##

Munkatársunktól. K.