Makón és térségében működő nyugdíjas klubok közül szinte mindegyiknek van olyan tagja, aki hímzéssel foglalkozik. Néhányuk már évtizedek óta készíti a színes és fehér mintákkal kivarrt különféle textíleket. Ezekből a munkákból nyílt kiállítás pénteken a makói Hagymaház aulájában. A szebbnél szebb alkotásokat – így összegyűjtve – június 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

– Nagyon szépen köszönöm az alkotóknak, hogy őrzik és továbbadják az újabb generációknak ezeket szép motívumokat – mondta köszöntőjében Czirbus Gábor. Az alpolgármester kiemelte: minden olyan hagyomány, mely megmarad hosszú évtizedeken át, a magyarságunkat is erősíti és összefogja a nemzetet.

– Tíz esztendeje alakultunk, az asszonyok nagyon szeretnek kézimunkázni, eddig csak a saját alkotásainkat mutattuk be, de most úgy gondoltuk, hogy egy közös kiállításra meghívjuk a város, illetve térségének hasonló klubjait is – tudtuk meg Ferenczi Józsefnétől, a Gerizdesi Nyugdíjas Klub vezetőjétől. Gizi mama – ahogy a többiek hívják a klubvezetőt – nem csak hobbi szinten hímez, hanem papírja is van arról, hogy ezt profi szinten űzi és oktathatja is.

A makóiak mellett többek között Csanádpalotáról, Királyhegyesről, Nagyérről is érkeztek hímzők. Baráth Józsefné tíz esztendeje lépett be a Belvárosi Nyugdíjas Klubba. – A hímzés nem csupán arra jó, hogy hasznosan töltsem el a szabadidőmet, hanem kiváló stresszoldó hatása is van, hiszen ilyenkor nem gondolok semmire, csak nyugodtan dolgozom – árulta el Ilonka néni, akinek a legnagyobb munkája egy lepedőnyi méretű terítő volt, melyet egy egész télen át készített. Hogy pontosan mikor és miért kezdett el ezzel foglalkozni, azt Baráth Józsefnétől itt hallja:

##audio:3058##

Munkatársunktól. K.