Makó városa is kivette a maga részét az ’56-os eseményekből, főleg a diákság vitte előre az eseményeket, de ahogy mindenhol, itt is leverték a megmozdulásokat, és nem maradt el a megtorlás sem.

A 60. évfordulóra Makó több különlegességgel is készül. Az egyik, hogy a megszokottól eltérően idén két fő is megkapja a város díszpolgári címét. Gajdos Dezső Gusztáv 1956-ban ott volt, amikor a gimnázium előtt ledöntötték az önkényuralom makói jelképét, a szovjet emlékművet. Streitman Károly 1956 októberében részt vett a makói FISZ megalakulásában és tagja volt a makói Nemzet Bizottsággal és Fazekas Lajos rendőrkapitánnyal tárgyaló ifjúsági küldöttségnek.

Ezenkívül keresik azokat az embereket, akik tevékenyen vettek részt a forradalom és szabadságharc eseményeiben. Eddig 26 fő gyűlt össze, akik október 23-án emlékplakettet fognak kapni.

Az október ünnepségsorozat részeként avatják fel az új Návay szoborcsoportot is. A makói Széchenyi téren, pontosabban a városháza előtt lévő parkban, a már álló Kossuth-szobor szomszédságába kerül az új Návay-szoborcsoport. Az emlékmű 1:10 arányú makettjét a napokban zsűrizte le a szakemberekből álló bizottság és fogadta el a terveket. Szentgyörgyi István eredeti, 1935-ös alkotásának tervei alapján Kiss Jenő Ferenc és Győrfi Lajos szobrászművészek fogják elkészíteni. Az szoborcsoport adatai: hosszúsága 10,8 méter, magassága 5,6 méter, a félköríves rész legnagyobb sugárrésze, mélysége 7,6 méter. A szoborcsoportot 1945-ben ledöntötték. A főalak eltűnt, viszont a két mellékalak most is látható a városháza bejáratánál. A helyreállítás után ezek kerülnek vissza Návay Lajos mellé. A makói önkormányzatnak mindössze közel 8 millió forintot kell biztosítania a költségekhez, ugyanis a magyar kormány 70 millió forinttal járul hozzá. Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének köszönhetően pedig a Miniszterelnökség a még szükséges 30 milliót biztosítja. A Návay-szobor, illetve a felújított és rendbe tett környezete október elejére készül el. Ünnepélyes keretek között az 1956-os forradalom 60. évfordulóján fogják felavatni.

ÉR.