Diónyi nagyságú jég esett Burgenland tartomány felsőőri járásában (Bezirk Oberwart), Lődös (Litzelsdorf) településen háztetők omlottak be, számos autó megrongálódott. A termőföldekben is kárt tett a heves jégeső, a villámlás pedig áramkimaradást okozott a környező falvakban. A jégeső Pásztorháza (Stinatz) településen jelentette a legtöbb kárt, ugyanis a lezúduló jégdarabok miatt számos lakó már nem tudta biztonságos helyre állítani autóját.

Az első becslések szerint Burgenland déli részén 2700 hektárnyi termőterületet ért kár, mintegy 700 ezer eurós veszteség keletkezett.

1500-an dolgoztak

Bécsben szerdára virradóra nagyjából száz esetben riasztották a tűzoltókat. Ötven alkalommal a lezúduló eső okozta károk, harminc esetben a tűzjelző rendszerek megzavarodása miatt. Stájerországban kedd estig 300 esetben hívták ki a tűzoltókat elárasztott utcák, pincék, megrongálódott háztetők miatt. A tartományban mintegy 1500-an dolgoztak hajnalig, majd szerda délelőtt folytatták a viharkárok eltakarítását. A zöldség-, a gyümölcs- és a szőlőtermő területeket sújtó károkról is érkezett jelentés, mintegy 7300 hektárnyi területet rongált meg a vihar a weizi (Bezirk Weiz), a Graz környéki (Bezirk Graz-Umgebung) és a hartberg-fürstenfeldi járásban (Bezirk Hartberg-Fürstenfeld). Szerda délelőtt még Gasen településen volt eltorlaszolt útszakasz.

Csatatér

A felső-ausztriai Bad Ischl városában a tűzoltókat 115 alkalommal riasztották, egyesek szerint „csatatérként” nézett ki a település, miután átvonult rajta a vihar. Az utcákat elöntötte a víz, fák dőltek ki, az utak járhatatlanná váltak. Számos település áram nélkül maradt, két házból ki kellett költöztetni az ott lakókat. Felső-Ausztria tartományban pincéket öntött el a víz, hirdetőtáblák dőltek le, lehulló gallyak akadályozták a közlekedést, tetőket és vezetékeket rongált meg a vihar.

Méteres víz

Az alsó-ausztriai Sankt Valentin településnél hirtelen egy aluljárót árasztott el a víz, a bent ragadt járművek utasait ki kellett szabadítani, mivel maguk már nem tudták kinyitni az ajtókat. A tartományban lévő Amstetten járásban (Bezirk Amstetten) pincéket, garázsokat öntött el az eső, a beáramló víz szintje helyenként az egy métert is elérte. Salzburgban óránként több mint száz kilométeres erejű széllökések voltak, pincéket és aluljárókat árasztott el a víz, a szél fákat döntött ki. Tirol tartomány déli részénél, a Langtaufer-völgynél kőomlás zárt el egy kétszáz fős települést a külvilágtól. Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) közlése szerint szerdán további csapadék várható országszerte, és elsősorban Ausztria délkeleti részén lehet heves viharokra és jégesőre számítani.

Forrás: origo.hu