A kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tizenharmadik esztendeje szervez nyári tábort a község gyermekeinek. – Minden esztendőben más és más a téma, most a szövősre, fonásra esett a választásunk, így a Sző, fon, de nem takács! elnevezést kapta az idei rendezvényünk – avatott be a részletekbe hétfőn a művelődési házban Endrész Erzsébet. A kör elnöke hozzátette: tizennyolc gyermekkel foglalkoznak ebben az öt napban, a legkisebb óvodás, de középiskolás táborosuk is van. Hétfőn például a kicsik kedvence volt az uzsonna: palacsinta, amit a kör asszonyai nem győztek sütni.

A kis táborosok nem csupán szőnnek, fonnak, hanem igen változatos programokon is részt vesznek. Még Algyőre is ellátogatnak, ahol megnézik a gyógynövénykertet. – Algyőn Gálné Nagy Ildikó és párja fogad minket, náluk régi gépekkel ismerkedhetünk meg, de népi muzsikát is hallgatunk, illetve elmegyünk a tájházba is – folytatta Endrész Erzsébet. Ebből az öt napból nem hiányozhat a strandolás sem, valamint Szegedre is elutaznak, ahol a pompeii kiállítást nézik meg a kis honismeretisek.

Naszradi Réka szeptembertől lesz hatodik osztályos. – Nagyon szeretem Kiszombort, így eljöttem a táborba, hogy minél többet tudjak meg róla, elsősorban a múltjáról – árulta el Réka. Emellett nagyon szeret kézműveskedni is. A 8 éves Szalma Dániel – fiú létére – igen ügyesen dolgozott. A művelődési ház udvarán felállított nagy keretben látható növényi fonat az ő keze nyomát is dicsérri. Érdekesség, hogy gyógynövényeket is felhasználtak a készítése során.

Ennek a két szép régi mesterségnek, vagyis a szövésnek és a fonásnak a rejtelmeibe Süliné Rácz Emőke avatta be a kis érdeklődőket. A kör egyik alapítója elmesélte, milyen céllal szervezték meg a tizenharmadik honismereti tábort, melynek a részleteit tőle itt hallja:

##audio:3048##

Munkatársunktól. K.