A téma rendkívül sok aspektussal rendelkezik, amiből a műsor folyamán párat érintettünk. Kezdve azzal, hogy egyáltalán ki tekinthető áldozatnak. Kiderült, hogy itt nemcsak arra kell gondolni, ha valakit fizikai erőszak ér, vagy tulajdonától megfosztják, hanem bármi, amiből neki lelki sérelme származik. Ez lehet egy elvesztett telefon, amelyen elhunyt édesapjának utolsó fényképe rajta van, vagy akár az is ide tartozik, ha szemtanúja vagyok egy bűncselekménynek.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztálya áldozatsegítő szolgáltatást nyújt a rászorultak részére. Magyarországon a Főváros után Csongrád megyében fordulnak a legtöbben az állam által az áldozatok részére nyújtott szolgáltatások igénybevétele céljából az áldozatsegítő szolgálathoz. Egyre többen veszik igénybe az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat is: 06-80/225-225, de akár személyesen felkereshetjük a Csongrád Megyei Kormányhivatalt (Szeged, Rákóczi tér 1.), ahol pszichológusok, védőnők és egyéb szakemberek segítenek a rászorulóknak.

Első sorban a rendőrség áldozatvédelmi feladatokat ellátó (vagy más, kapcsolattartást végző) munkatársai azok, akiket az áldozatsegítő szolgálat munkatársai telefonon vagy e-mailen megkeresnek, ha információra, adatokra, vagy igazolásra. Ugyancsak ők azok, akik a valamely szempont szerint különös bánásmódot igénylő áldozat részére közvetlen segítséget nyújtanak (pl. átkísérik a sértettet az áldozatsegítő szolgálathoz; telefonon előzetesen időpontot egyeztetnek az áldozatsegítővel, a várakozás elkerülése érdekében; megkeresik az áldozatsegítőt, hogy telefonon ő vegye fel az első kapcsolatot a távol lévő sértettel, stb.)

A megyei rendőr-főkapitánysággal és a megye rendőrkapitányságaival az évek során jól kiépült, a napi rutin részét jelentő munkakapcsolatok működnek.

Hasonlóképp magától értetődő természetesség jellemzi a megyeszerte működő családsegítő szolgálatokkal szükséges együttműködést.

A „Nem vagyunk egyedül” – Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében, 2012. szeptember 16. és 2014. szeptember 16. között megvalósult pályázat keretében az együttműködő partnerekkel rendszeresen szerveztek tájékoztató előadásokat „Időskorban-biztonságban” címmel a megyében működő nyugdíjasklubok együttműködésével. Itt a terület kiemelkedő szakembereinek előadása és bűnmegelőzési ismeretterjesztő kisfilmek vetítése mellett a vendégek praktikus biztonságvédelmi eszközöket is kaptak (elektromos ajtóék, szomszédhívó, pánikgomb, stb.).

A Pályázat fenntartási időszakában folyamatosan zajlik a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és az Egészségtudományi Kar végzős hallgatóinak képzése.

A szolgálat egy áldozatsegítő munkatársa és a pszichológus munkatárs a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerülete illetékességébe tartozó intézmények összesített igényeinek megfelelően (a 2015/16-os tanévben összesen 28 órában) általános- és középiskolákban, valamint kollégiumban az áldozattá és bűnözővé válás megelőzésével kapcsolatos, valamint egyéb prevenciós előadásokat folytatnak. A kiscsoportos foglalkozások során a frontális információátadás mellett a hallgatóság igényeihez igazodva lehetőség nyílt a témakör interaktív körüljárására helyzetelemzéssel, szituációs gyakorlatokkal.

ÉR.