Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója a napilapban rámutatott: a támogatás bevezetésének évében alig több mint kétezer, idén márciusban már mintegy 23 ezer édesanya a lehetőséggel.

Kitért arra is, hogy a kisgyermekes munkavállalók után járó járulékkedvezményt sokkal többen lennének jogosultak érvényesíteni, azonban sok, elsősorban mikro-, kis- és középvállalkozás nem figyel oda a lehetőségek kihasználására. Jelenleg 189 ezer, 6 éves kor alatti gyermeket nevelő anyát foglalkoztatnak a magyar munkaerőpiacon, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint azonban csak 38 ezer fő után igényelték az adókedvezményeket.

A miniszteri tanácsadó emlékeztetett: a gyed extra célja az, hogy a gyermekvállalás után a nők könnyebben helyezkedjenek el a munkaerőpiacon, valamint a családok bátrabban vállalhassanak gyermekeket.

A szakértő szerint Magyarország előkelő helyen áll a női foglalkoztatással kapcsolatos statisztikákban. Elsősorban a teljes munkaidős foglalkoztatásban járunk élen, a részmunkaidős munkák terén viszont le vagyunk maradva az Európai Unió tagállamaihoz képest.

Forrás és fotó: hirado.hu