A csend és kikapcsolódás szigete volt az Alföldi Galéria udvara, ahol Benkó Ákos (dob és ének), Fonay Tibor (basszusgitár), Ludányi Tamás (altszaxofon, szopránszaxofon), Tempfli Erik (zongora, billentyűs hangszerek) és Vidákovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola) azaz a Syrius Legacy lépett a színpadra.

A zenekar tagjai – egy kivétellel – a Zeneakadémia jazz tanszakán tanultak, s bár nem teljesen egy korosztály, mégis nagyon jól muzsikálnak együtt. A hódmezővásárhelyi születésű basszusgitáros Fonay Tibor, 2014. december elején kapott kimagasló művészi teljesítményéért Junior Prima-díjat.

A Syrius, a magyar progresszív és jazzrock történetének talán legfontosabb zenekara, 1970 és 1973 között élte csúcskorszakát. Maloschik Róbert, az ismert jazz-szakíró és szervező 2014-ben találta ki, hogy a Syrius meghatározó zenésze, Ráduly Mihály 70. születésnapjára álljanak össze egy koncert erejéig. Végül az első koncert sikerének hatására létrehozták az emlékzenekart és azóta is számos fellépésen vesznek részt.

A hódmezővásárhelyi koncerten is sok érdeklődő jelent meg, és a várakozásoknak megfelelően, egy nagyon jó koncertet hallgathattak végig.

 

Rostás Viktória