Ezen a héten újabb jövevény érkezésének örülhettünk, amely szintén egy földalatti üregrendszerből bukkant elő: egy kis szurikáta született. Bár ez nem olyan ritka esemény, mint a mormotáké, tekintve eme kisragadozók hatalmas népszerűségét, biztosak vagyunk abban, hogy sokakat fog elbűvölni a kifutó egyre bátrabbá váló, így egyre többet látható új lakója.

A szurikáták családi élete példás, rendkívül összetartó, együttműködő állatok, legalábbis a saját csapatukon belül. A rivális családok ugyanis vérre menő küzdelmeket is folytathatnak egymással, az idegeneket akár meg is ölhetik. A csapatban legmagasabb rangú hím és nőstény szaporodik, és a család többi tagja is szerepet vállal az utódok nevelésében.

Mivel számos veszély fenyegeti őket, a föld alá behatoló kígyók, talajszint felett vadászó emlősök, vagy éppen az égből alá csapó madarak, folyamatosan figyelik a környezetüket, őrszemeik sokszor kétlábra állnak, hogy messzebb ellássanak.

Bár nyilván kevesebb a veszély, mint a vadonban, a Vadasparkban is fontos a figyelem, hiszen egy-egy ragadozó madár itt is felbukkanhat. Néha persze vaklármának bizonyul a riadalom, nem egy esetben a közeli reptérről felszálló sárkányrepülők késztetik vészjel leadására az őrszemet. A látogatóktól azonban nem félnek a szurikáták, így némi szerencsével, akár találkozhatnak is az egyre többet a felszínen tartózkodó kölyökkel.

Szegedi Vadaspark

Fotó: Endrédi Lajos