A makói Széchenyi téren, pontosabban a városháza előtt lévő parkban, a már álló Kossuth-szobor szomszédságába kerül az új Návay-szoborcsoport. Az emlékmű 1:10 arányú makettjét csütörtökön zsűrizte le a szakemberekből álló bizottság és fogadta el a terveket. Ezt követően Farkas Éva Erzsébet polgármester irodájában bemutatták a sajtó képviselőinek ezt a makettet.

Szentgyörgyi István eredeti, 1935-ös alkotásának tervei alapján Kiss Jenő Ferenc és Győrfi Lajos szobrászművészek fogják elkészíteni. Az emlékműhöz három lépcsősor fog vezetni, ez a lépcsősoros talpazat a homlokzat felől nézve 10,8 méter, magassága pedig 5,6 méter. A kompozíció közepén a mártírhalált halt politikus egész alakos szobra áll, egy 2,1 méteres talpazaton. A bronzból készülő szobor teljes magassága 3 méter. Két oldalt pedig egy-egy mellékalak lesz, egyfelől egy férfi, másik oldalon pedig egy nő, mindegyikük egy-egy kisgyermekkel.

A szoborcsoportot 1945-ben ledöntötték. A főalak eltűnt, viszont a két mellékalak most is látható a városháza bejáratánál. A helyreállítás után ezek kerülnek vissza Návay Lajos mellé. A makói önkormányzatnak mindössze közel 8 millió forintot kell biztosítania a költségekhez, ugyanis a magyar kormány 70 millió forinttal járul hozzá. Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének köszönhetően pedig a Miniszterelnökség a még szükséges 30 milliót biztosítja.

A Návay-szobor, illetve a felújított és rendbe tett környezete október elejére készül el. Ünnepélyes keretek között az 1956-os forradalom 60. évfordulóján fogják felavatni. A csütörtöki sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet polgármester beszélt az előzményekről is, melynek a részleteit itt hallja:

##audio:3036##

Munkatársunktól. K.