A programsorozat ugyan már délelőtt megkezdődött az előfutamokkal, ugyanakkor a középdöntőket és döntőket délután rendeztek, 17:30-as kezdéssel. Ezt megelőzően azonban az esemény hivatalos megnyitóját is lebonyolították.

A LEN indulójára vonultak be a nemzetek egy-egy versenyző képviseletével, hatalmas ovációk közepette. Természetesen a legnagyobb ujjongás a végén szakadt fel a torkokból, amikor a magyar csapat képviselője és a magyar zászló érkezett.

Ezt követően Gyurta Dániel olimpikon mondta el köszöntőjét:

„Megtiszteltetés, hogy itt lehetek. Azt gondolom, hogy a magyar úszósport számára óriási dolog, hogy Hódmezővásárhely Ifjúsági EB-t rendez. Amikor felkértek, hogy legyek a rendezvény arca, gondolkozás nélkül elvállaltam. Azóta is az jár a fejemben, hogy hogyan tudok segíteni, hogyan tudok hozzátenni, hogy a szervezés még jobb és jobb legyen. Jó látni a versenyzőket, bízom benne, hogy sokuk számára ez mérföldkő lehet a jövő évi VB és remélhetőleg a 2024-es magyar rendezésű olimpia előtt. Sok sikert kívánok mindenkinek és kívánom, hogy élvezzék ki a város szépségét és vendégszeretetét.”

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kitért arra, hogy a magyar kormány évekkel ezelőtt kötelezte el magát amellett, hogy minél több nemzetközi sporteseménynek adjon otthont Magyarország. A 2016-os évben ez a mostani már a hatodik Eb az országban, Budapest és Debrecen után pedig Hódmezővásárhely is csatlakozott a házigazdák köréhez. Az államtitkár hozzátette, hogy számtalan bajnokúszónk ért el kimagasló sikereket ifjúsági versenyzőként is. Így a mostani eredmények már arról is árulkodnak arról, hogy kikből válhatnak világklasszisok a jövőben.

A versenyzőket, a kísérőket és a megjelenteket Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, a város országgyűlési képviselője is köszöntötte.

„Minden vásárhelyi polgártársam büszke arra, hogy az év egyik legfontosabb sporteseményének adhat helyet a város. Sok sikert kívánok a versenyzéshez és köszöntöm a résztvevőket a magyar kormány nevében, egy olyan magyar kormány nevében, ami egy igazi sport nemzetet képvisel.” – mondta.

Gyárfás Tamás az Európai Úszószövetség (LEN), valamint annak elnöke, Paolo Barelli képviseletében érkezett az újdonsült vizes fővárosba.

„Paolo Barelli, a LEN elnöke megkért, hogy tolmácsoljam köszönetét Hódmezővásárhelynek a fantasztikus előkészületekért, azért, hogy ennyit tesznek a jövő bajnokaiért. Szeretnénk, ha jövőre is találkoznánk a versenyzőkkel, hiszen vizes világbajnokságot rendezünk. 2019-ben pedig Budapest ad otthont az ifjúsági VB-nek. Szombaton pedig arról dönt a LEN, hogy 2020-ban hol lesz a felnőtt Európa-bajnokság, a pályázók között Magyarország is szerepel.

Ezt követően Lázár János hivatalos is megnyitotta a rendezvényt, majd indulhattak a középdöntők és az elődöntők.

szcs

Fotó: Cservölgyi Zsófi, Égető Réka