A hétfői ünnepélyes megnyitó után kedden a makói Korona Konferenciaközpont dísztermében előadásokkal folytatódott a 44. Országos Honismereti Akadémia programsorozata. A résztvevők többek között bepillantást nyerhettek Gellért püspök munkásságába, a Maros folytatott sószállításba, a török kori Dél-Alföld világába vagy a monarchia technikai fejlesztéseibe.

Az előadások mellett Makó nevezetességeivel is megismerkedhettek a vendégek. Mivel többségük az ország távolabbi pontjáról, illetve a Kárpát-medence más területeiről érkezett, így sokak most jártak először a Maros-parti városban. Öt csoportba osztották a közel kétszáz honismeretist, akiket Urbancsok Zsolt főlevéltáros, Gilicze János nyugalmazott főlevéltáros, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, valamint Marosvári Attila és Zeitler Ádám történészek kalauzoltak körbe a városban.

– Szerintem az én útvonalam volt a leghosszabb, így még az indulás előtt arra hívtam fel a hozzám kerültek figyelmét, hogy egy maratoni sétára készüljenek – mondta mosolyogva Halmágyi Pál. Mind az öt csoport a múzeumtól rajtolt. A nyugalmazott múzeumigazgató elsőként a görögkatolikus templomhoz vezette a csapatát, majd a régi Ford-lerakat, a mai kertvárosi iskola, az ortodox zsinagóga, a kis kápolna és a Petőfi park következett. Több mint két és fél órás túrát tettek ezzel a látogatók.

Zeitler Ádám az Espersit-házba is elvitte a maga csoportját, ahol nem csak ő beszélt a családról, hanem Forgó Géza muzeológus is. Zeitler Ádám minden jelentősebb épületről mondott néhány szót a jelenlévőknek, de a református ótemplomról bővebb tájékoztatót adott. – Ez a szép épület áll legközelebb a szívemhez, nagyon kevés olyan református templom van az országban, mint a makói, ami ilyen gyönyörű helyen van, ugyanis amikor kék az ég, pompás látványt nyújt a vakító hófehér színével – vélekedett a fiatal történész.

Munkatársunktól. K.