Két millió forint – először ennyit szánt az esküvőjére a Kossuth Rádió Napközben című műsorában megszólaló menyasszony és leendő férje. Az összesítés viszont már 2,5-2,6 millió forintnál tart. Úgy kell ennyit költeniük a lakodalomra, hogy nem is a legfelkapottabb és legdrágább megoldások közül választottak. Herendi Gábor esküvőrendező szerint esetük cseppet sem kirívó.

Hamar nőnek a kiadások

Mivel minden esküvő más, így nehéz meghatározni egy átlagos esküvői árat. Például egy ötvenfős lakodalmat tarthatnak egy budapesti belvárosi szállodában, de sátrakban is egy vidéki levendulamezőn. A helyszínen és az időponton kívül pedig számos további tényező is befolyásolja a végösszeget.

Ha a lagzit egy közepes szállodában tartják a fővárosban, akkor az ételsor 10-12 ezer forintba kerül fejenként, az italfogyasztás pedig 5 ezerbe. Erre jön még rá a fotós, a videós, a zenekar vagy dj bére, illetve a torta, a ruhák és a kiegészítők költsége. Így egy átlagosnak mondható 80-100 fős esküvő 2-3 millió forintot is elvihet a családi kasszából – számolgatott azért a szakértő.

Az alapokkal érdemes kezdeni

A szervezés időbeli beosztását illetően elmondta: először a helyszínt és az időpontot kell lefixálni, utána lehet tovább szervezni az esküvőt. Ajánlott 8-10 hónappal a jeles nap előtt nekiállni a munkálatoknak. Ekkor ugyanis még van lehetőség arra, hogy megfelelő ár-érték aránnyal találjon jó szolgáltatót az ifjú pár. Minél később foglalnak, annál többe kerül, és szűkül a minőségi szolgáltatók száma.

Van, aki segítsen

A fiataloknak lehetőségük van arra is, hogy a szervezés során szakember segítségét vegyék igénybe. Itthon az a legelterjedtebb, amikor az esküvőszervező ingyen nyújtja a szolgáltatását, cserébe ő hívja a fotóst, a videóst, a zenekart vagy a DJ-t, akiktől a jutalékát kapja. A másik megoldás inkább Nyugaton dívik, amikor minden szolgáltatásnak külön ára van, a szervező bérét pedig a teljes büdzsé egy bizonyos százalékában határozzák meg. Olykor előfordul olyan is, amikor a kettő átfedésbe kerül – magyarázta Herendi Gábor.

Úgy vélte, az esküvői szakma egyértelműen nyugatiasodik. Számos szolgáltató kínál csomagajánlatokat, a szállodák, éttermek pedig forgalomgenerálásra is felhasználják a nagy napokat. Trend ezért manapság – a korábbi szombatival szemben – a pénteki lakodalom, hisz ilyenkor azért adnak kedvezményeket a helyszínbiztosítók, hogy minél több foglalásuk legyen. A friss házasok pedig a hétvégén ki tudják pihenni a lakodalom fáradalmait.

Forrás: hirado.hu