„Az elmúlt hónapokban lázasan készültünk az Európa Bajnokság megszervezésére. 47 országból, közel 1000 versenyző, edző, csapatkísérő fog érkezni a városba, így július 3-tól egészen 10-ig kell biztosítani, hogy zavartalan körülmények között, magas színvonalon, le tudjuk bonyolítani ezt a versenyt” – mondta el Benkő Zsolt, a szervező bizottság elnöke.

Az utolsó pillanatokat is kihasználják az edzésre, a technika csiszolására az úszók, mindebben pedig az edzőik segítik őket, illetve amit többen is kihangsúlyoztak, a szülők, a család, nélkülük nem tartanának itt.

Süli Ákos 50 mellen indul az EB-n, akiért a pénteki futamokon szoríthatunk. A vásárhelyi ifjút Bán Sándor, a HSUVC vezető edzője készítette fel a megmérettetésre.

Az edző hangsúlyozta, hogy Ákos rendkívül szorgalmas, nagyon jó formában, ezért számít is a jó eredményre.

Máté Hunor, a Hód Úszó SE úszószakosztályának szaktanácsadója, aki Miksi Richárdot és Kendi Csabát segíti a felkészülésben, kiemelte, hogy az ifjúsági korú úszóknál nagyon sok minden befolyásolhatja az eredményt.

Nemcsak a formaidőzítésen múlik, hányadik helyen zárnak, hanem hogy hogyan tudják kezelni a nagy stresszt, ami egy-egy ilyen világversennyel jár.

Ricsi 50, 100 és 200 mellen veti bele magát a habokba, aki eddigi úszókarrierjének a kicsúcsosodásaként éli meg az eseményt. Az ifjú tehetség már szerdán megkezdi a versenyzést, akkor a 200 méteren, majd pénteken következik az 50, illetve szombaton a 100 mell. Legerősebb számának ez utóbbit tartja.

Csabi sprintszámokban érdekelt: 50 méteres gyors- és mellúszó számokban csap össze Európa legjobbjaival pénteken és vasárnap. A fiatal úszónak ez az első világversenye, így nagy izgalmakkal várja a fejleményeket. Az ellenfelekre nem, csak saját magára, a minél jobb eredményre összpontosít.

Gyurta Dániel, az EB hivatalos arca elmondta, hogy különleges helyet foglal el az életében Vásárhely, így nem is volt kérdés, hogy elfogadja a felkérést a megtisztelő feladatra. Az olimpiai bajnok úszó jelenleg is a városban készül Rióra, de jut ideje arra is, hogy a fiatal reménységeket egy-egy hasznos tanáccsal lássa el.

A 43. ARENA Ifjúsági Úszó Európa Bajnokságot július 6. és 10. között rendezik meg Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában, ahol a futamokat ingyen lehet megtekinteni. A rendezvény ideje alatt a Török Sándor Strandfürdő 500 forintos jeggyel látogatható. Emellett a szervezők egyéb módon is gondoltak a szurkolókra: a Kossuth téren óriáskivetítőn lehet nézni az úszást (és a franciaországi foci EB elődöntőit és döntőjét), illetve a Sport és Gourmet Fesztivál keretein belül a legfinomabb kézműves söröket kortyolhatjuk, a legjobb street food kajákat kóstolhatjuk, mellé pedig őrületes koncertek is dukálnak.

ÉR.

Fotók: Soós Kata, Rostás Viktória