Igaz, hogy maga a fesztivál már pénteken elkezdődött, de az első igazi fesztiválhangulatú, teljes napja a rendezvénysorozatnak mindig is a szombati volt. Idén is így történt.

Visszatekintésül annyit, hogy pénteken egy össznépi lovasmenettel kezdődött a VII. Kéktó Fesztivál, amelynek során megkoszorúzták a Rárósi emlékhelyet, a volt Rárósi Iskola emlékhelyét, valamint a Furioso-North Star, azaz a vásárhelyi lófajta tiszteletére emelt emlékművet.

Kucsora István, a Kéktói Ménes tulajdonosa elmondta, hogy idén is számos olyan programot megrendeztek, ami már hagyományosnak számít, mint például a malacfogó verseny, a díjugratás, ügyességi versenyek, illetve a rengeteg koncert (többek között fellépett a Vatafaka, az ördögfű, a Cadillec Drive, a FarkasVér zenekar is).

Azonban ebben az évben is akadtak újdonságok a repertoárban. Például koreai harcművészeti a Hwarang-Do Sportegyesület révén, néptáncos produkciók az Árendás Néptáncegyüttes előadásában és dobos produkciókkal is készültek ebben az évben.

A nagy meleg sem riasztotta el az emberek, a kicsik ráadásul frissítő zuhannyal szórakoztathatták magukat, de akadt kézműves foglalkozás is bőven, illetve helyi termékeket is lehetett kóstolni.

ÉR.

Szombat délutáni programok:

13:00 Kéktói tanyavilág tejtermékeinek méhészeti termékek kóstoltatója (tanyaudarban a készlet erejéig)

13:30 KOREAI HARCMŰVÉSZETI bemutató HWARANG-DO Sportegyesület -Teakwondo és Hapkido Az egyesület vezetőedzője: Balázs Éva 5. Dan Taekwondo és 4. Dan Kickbox- Sporterdményei: 2x-es világbajnok,7x-es európabajnok, 25x-ös magyar bajnok. Az egyesület elnöke: Kopasz Attila Hapkido 4. Dan és Taekwondo 2. Dan. honlap: www.hwarangdo.hu (színpad)

14:05 Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre – Magyar Nóták (színpad)

14:15 Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület markotányos leányok dalköre – népdalok (színpad)

14:25 Árendás Néptáncegyüttes gyermek csoportjának bemutatója- táncház, Kispéter Éva és Csókási Imre     vezetésével (Hmvhely), (színpad)

14:50 HUSZÁRTOBORZÓ – Hagyományőrző Pálffy Huszárok, Szentegyházi Székely Huszárok, Aranykalász Népdalkör, Kéktói Ménes és Kishuszárai közös produkciója (színpad előtti vásártér)

15:30 MALACFOGÓ verseny (bála köraréna), (nevezés az információnál)

16:00 Gyermek, felnőtt ügyességi versenysorozat a „KÉKTÓ KUPÁÉRT” (lovaspálya) 16:20 Révülés Doromb Trió (Hmvhely), (színpad)

17:00 Polka Band fúvószenekar ”vendégeknek a vendégek között”Krupiczer Ferenc vezényletével (tanyaudvar)

19:00 Versenytánc bemutató Késmárki Vanessza és Czuczi Patrik -Szilver Táncsport Egyesület (színpad)

19:30 Van Móka zenekar (Vendégfelépő Balassagyarmatról), (színpad) 20:40 eXtensive zenekar (Vendégfelépő Budapestről), (színpad) A Dal 2014 eurovíziós nemzeti dalválasztó    show elődöntősei

21:50 ÉJSZAKAI LOVASTORNA bemutató, Kéktói Ménes Lovastorna Csapata (lovaspálya)

22:15 FarkasVér zenekar (Hmvhely), (színpad)

Vasárnap is folytatódnak a programok:

08:00 Ismerd meg Rárós-Kéktót LOVAS TÁJÉKOZÓDÁSI verseny (csapatok. egyéni nevezés 07:00-tól) 09:30 Főzőverseny (kezdés)

09:30 SZINKRON ügyességi fogathajtó verseny

10:00 I. Kéktó Kupa távcéllövő íjászverseny (40-60-80-100-120 méter)

11:00 Furioso- North Star lovak Országos tenyészszemléje, bírálata (lovaspálya) 12:30 Hagyományos Magyar Lófajták és a Furiso-North Star tájfajtánk büszkeségeinek bemutatója

13:00 HUN-MAGYAR lovaskultúra és lovas harcművészet bemutatója Nagy Ákos és kisfia Nagy Ákos Levente

13:20 Fiatal mének fiatal felnőttekkel: Pas de deux díjlovasbemutató Furiso- North Star fajtájú lovakkal (lovaspálya)

13:35 Irányísd a lovad jelekkel- szabadidomítás Furioso-North Star anyakancákkal- Juhász Gyöngyi „Lakattal” és csikójával „ Limitless”-el és Sinkó Tekla „Topázzal” és csikójával „ Főnix”-el (lovaspálya)

13:50 Eredményhírdetés- főzőverseny (lovaspálya zsűrikamionnál)

14:10 Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhely- néptáncbemutató (színpad)

14:30 Székfoglaló verseny szinkronban (lovaspálya)

15:00 ERŐS EMBEREK bemutatója „Ki a csődőr a ménesben” azaz indulj a „Kéktó legerősebb embere”           címért (nevezés a helyszínen, maximum 10 fő), (lovaspálya) 16:30 MALACFOGÓ verseny (bála köraréna), (nevezés az információnál)

17:00 Lovakhúzta „varázsszőnyeg”, azaz maradj állva a szőnyegen ha tudsz (lovaspálya, közönséggel)

17:30 „AZ EMBER ÉS LÓERŐ KÜZDELME” azaz kötélhúzóverseny lovak ellen (lovaspálya,közönséggel)

18:00 TÁMOGATÓI JEGYEK ajándéksorsolás (Fődíj: Vásárhelyi Tájfajta csikó)