A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ három kiállító helyének kapui az év ezen napján rendhagyó módon késő délután tárultak fel, és egészen éjfélig nyitva is maradtak, hogy befogadják a több ezer látogatót.

A Tornyai János Múzeumban elsősorban az érzékekre hatottak. Színkavalkád fogadta a kisebbeket, akik csodás pacákkal tölthették meg a fehér lapokat, vagy éppen ellenkezőleg: kipróbálhatták a fehérrel való színezést, amelyet Tóth Menyhért alkotásai inspiráltak.

Illetve az ízlelés is központi helyet foglalt el az est folyamán: a kingéci tallérlelet akár csoki formában is megkóstolhatták a gyerekek, felnőttek, és ehhez kapcsolódóan egy csokoládé bemutatót is megnézhettek.

Az Alföldi Galériában pedig igazi különlegességgel készültek: Plohn József 70 éve nem használt masináját üzemelték újra be, így a látogatók szemtanúi lehettek, ahogy megelevenedik a fotóművész műterme.

Míg a Tornyaiban és az Alföldiben inkább az időszaki kiállításokhoz kapcsolódtak a programok, az Emlékpont az állandó gyűjteményére koncentrált.

Tehette is ezt, hiszen a közgyűjtemény idén ünnepli 10. születésnapját. Ebből az alkalommal egy hatalmas, 300 szeletes tortát szegtek meg csoki és erdei gyümölcs ízekben.

Az évfordulót a korszak jellegzetességeivel tették feledhetetlenné. Egy Moszkvics foglalta el az udvart, amellyel piros pöttyös kendőben, napszemüvegben lehetett fotózkodni.

Illetve keresték Mása mását is, a Mása és a medve című mese szereplőjéhez leginkább kislányt.

A zsűri választása Bíró Zoé Hannára esett, aki édességet és egy, a mesében szereplő medvét formázó plüssfigurát kapott ajándékba.

A szülinap nem lehetett volna teljes egy kis diszkó nélkül.

Pleskonics András, alias Dr. Rock gondoskodott a zenékről, illetve történeteivel, kommentárjaival színesítette is az élményt.

ÉR.