A szerelem, termékenység és megtisztulás éjszakájaként tartják számon Szent Iván-éjszakáját. A hagyomány szerint a nyár legrövidebb estjén a párok megerősíthetik szerelmüket, ami ezáltal örökké fog tartani.

– A tűz igazán nagy jelkép, a négy elem egyike, ellentéte a víznek és egy nagyon uralkodó, férfias szimbólum és ehhez még társul a tisztaság, a világosság és a fény gyönyörű képe is – fűzte hozzá Süliné Rácz Emőke. A szervező, vagyis a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör egyik alapítótagja mesélt még a tűz köré csoportosuló legendákról, szokásokról, melyeket itt hallhat:

##audio:3000##

Az eseményre nem csak a kiszomboriak voltak kíváncsiak, vidékről, Romániából is érkeztek érdeklődők. Sokan visszatérő látogatók már, mivel nagyon szeretik ezt a programot. Elmondásuk szerint mindig nagyon jó a hangulat és kedvesek az emberek. Nagyon családias a légkör, nagyokat nevetnek és jókat főznek együtt a helybéliekkel.

A település mai napig őrzi a szó szerinti lángot. A tűzugrás sosem telik csendesen. A hangos nevetés mellett a Kender zenekar népi muzsikája adta meg a hangulatot. Ám a próbatétel után, ha valaki megéhezett, azt igazi falusi kenyérlángossal kínálták.

Cservölgyi Zsófia