A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdette a Nyári diákmunka programot, országos szinten 1,9 milliárd forintos támogatási összeggel. Erről tartott sajtótájékoztatót dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, Törjékné Pásztor Ildikó, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal foglalkoztatási osztályának vezetője, és Bálint Gabriella, a Hódmezővásárhelyi Többségi Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ intézményvezetője.

A Nyári diákmunka program keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget. A programra, amely a fiatalok munkához jutását, a korai munkatapasztalat megszerzését és a jövedelemszerzés lehetőségét egyaránt segíti, természetesen Csongrád megyében is lehet jelentkezni.

A tavalyi esztendő sikere és igénye alapján, az idei évben is közel 80 millió forintos keret áll rendelkezésre Csongrád megyében. Az előzetes igényfelmérés alapján 1100 fiatalnak a munkavállalására nyílik majd lehetőség. Ők napi 6 órában tudnak majd dolgozni, amiért természetesen fizetést is kapnak.” – mondta el dr. Juhász Tünde kormánymegbízott.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a kezdő időpontban, július 1-jén már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor, augusztus 31-én pedig még nem múltak el 25 évesek. A diákok június 20-tól jelentkezhetnek a részvételre. A támogatás előfeltétele a regisztráció, amit a közvetítést kérő nappali tagozatos diáknak kell kezdeményeznie a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

A sajtótájékoztató a Hódmezővásárhelyi Többségi Kistérségi Társulás Oldalkosár utcai bölcsődéjében zajlott, hiszen ez az intézmény már tavaly is fogadott diákokat és idén is lehetőség nyílik arra, hogy ide jöjjenek dolgozni.

Mind a családok, mind a fiatalok alig várják a nyári diákmunkát. Tavasztól kezdve folyamatos érdeklődés volt a program iránt, ami azt jelzi, hogy nagyon nagy sikerű programról beszélünk. A fiataloknak egy olyan munkatapasztalat ez, amely a valós élethez az elméletet teljes egészében közel hozza, és olyan szocializációs munkafegyelem és sok egyéb szakmai tapasztalatra tehetnek szert, amelyek mind az iskolai tevékenységüket, mind pedig az azt követő foglalkoztatásba való bekapcsolódásukat nagyban fogja segíteni.” – nyilatkozta Bálint Gabriella, a Hódmezővásárhelyi Többségi Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ intézményvezetője.

Sz.Viktor