1896-ban, azaz 120 évvel ezelőtt állították az Emlékpark fő szimbólumának számító, millenniumi Árpád-emlékművet. A jeles eseményre méltóképpen, rendezvénysorozattal emlékezik az Emlékpark. A programsorozat június 24-én, a Magyar Őstörténeti Konferenciával kezdődik és októberben, a Kligl Sándor: Árpád és vezérei szoborcsoport avatásával fejeződik be.

21 évvel ezelőtt adták át az újjászületett Feszty-körképet a látogatóknak az Emlékparkban. Az elmúlt évtizedekben a körképen jelentős restaurátori beavatkozás nem történt, így időszerűvé vált a szépítése, hogy a Látogatók még sokáig gyönyörködhessenek a páratlan alkotásban. A munkálatok előkészítése megtörtént, a tényleges munkák megkezdésére pedig még júniusban sor kerül. A festményt portalanítják és azokat a jeleneteit, amelyek restaurálási munkát igényelnek, restaurálják. A festmény restaurálása mellett, a terepasztal portalanítása és állagmegőrző karbantartása is megtörténik majd. A munkálatok előreláthatólag szeptember végén fejeződnek be.

Programsorozat elemei:

  • Magyar Őstörténeti Konferencia

A Magyar Őstörténeti Konferencia, a Nyílzáport megelőző napon június 24-én kerül megrendezésre. A konferencián a Szegedi Tudományegyetem neves őstörténészei tartanak előadásokat. Közvetlenül a konferencia előtt pedagógusoknak szervezett workshop keretén belül az Emlékpark múzeumpedagógusai bemutatják a „Hétmagyar harcai” interaktív hadtörténeti szoftvert és az ahhoz tartozó foglalkozást, amely megvalósításáért 2015-ben múzeumpedagógiai elismerő oklevelet kapott az Emlékpark.

  • X. Nyílzápor és Íjásztalálkozó

2016-ban a jubileumi Nyílzáporon tüzes nyílvesszők világítják meg az éjszakai égboltot. Az Emlékpark csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, amely időpontja a Nyílzáporéval megegyezően június 25-e. Ezen a napon az Emlékpark egészen éjfélig várja a látogatóit. A jubileumi Nyílzápor leglátványosabb eleme az együttlövésen túl, amikor az éjszakai égboltot a tüzes nyílvesszők beszínezik, ezzel is megemlékezve a győzedelmes pozsonyi csatáról. A tüzes nyílvesszők célpontja a Körtvélytavon álló hajó, amely az őt ért támadások során kigyullad.

  • International Panorama Council konferencia

A Nemzetközi Körkép Társaság éves világkonferenciájának helyszíne az Emlékpark lesz 2016-ban. A konferenciát idén 25. alkalommal szervezik meg. Az első konferencia 1992-ben szintén Ópusztaszeren volt, majd 1995-ben és 2000-ben is az Emlékpark adott otthont a rangos eseménynek. Trogmayer Ottó régészprofesszor alapította az International Panorama Council-t, amely szervezetnek a tiszteletbeli elnöki posztját is betöltötte. A 25. jubileumi konferencia, a 2015-ben elhunyt Trogmayer Ottó tiszteletének adózva is, kerül megrendezésre. A konferencia időpontja: szeptember 28 – október 1..

  • Ópusztaszerre érkezik a Bem-Petőfi Körkép

Az Erdélyi Panoráma, más néven Bem-Petőfi Körkép Lengyelországból (Tarnow városából) Ópusztaszerre érkezik. A kiállítás megnyitója szeptember 29-én lesz. A körképrészletek a Látogatóközpontban kerülnek kiállításra. A tárlat 2017. március 31-ig lesz látogatható.  Közel egy évig egy helyen, Ópusztaszeren lesz látogatható a Magyarság történetét bemutató egyedülálló két körkép. A Bem-Petőfi Körkép mellett az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc tárgyi emlékeit bemutató kiállítást is berendeznek, amely szintén 2017. március 31-ig várja a Látogatókat.

  • „Árpád és vezérei” az Emlékparkba érkeznek

Kligl Sándor szobrászművész életnagyságú szoborcsoportjának felavatásával zárul a programsorozat. „Árpád és vezérei” című alkotás életnagyságú bronzszobrokon ábrázolja a hét törzs vezéreit. Az ünnepélyes avatóra októberben kerül sor.

Forrás:

Kodácz Csengele

marketing vezető