Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzés szerint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismét kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos szél, jégeső kísérhet, és egy-egy intenzív zápor során rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

Emellett Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: hétfőn napközben a Tiszántúlon és a Duna-Tisza-köze keleti részén alakulhat ki egy-egy heves zivatar, amelyet nagyobb méretű jég és óránkénti 70-80 kilométeresnél erősebb szél kísérhet. Az esti óráktól előreláthatólag egy kiterjedt zivatarrendszer érkezik dél felől, ez az éjszaka az Alföld keleti részén és az északkeleti országrészen haladhat keresztül. A zivatarokat elsősorban a keleti, délkeleti megyékben komolyabb szélrohamok (akár 90 kilométer/óra feletti), nagy méretű jég és 30-50 milliméternél több csapadék is kísérheti.

Kedden is az ország keleti felében alakulhatnak ki intenzívebb zivatarok – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 21 és 30 Celsius-fok között várható, keleten lesz a melegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet.

Forrás: MTI