Amikor a Szabadság Házának kialakítása befejeződött, Feri bácsinak volt egy elszólása, hogy jó lenne, ha itt tudná ünnepelni a következő születésnapját. Mivel az egész létesítmény a hősökről és a cselekedeteikről szól, úgy gondoltuk, hogy semmi akadálya nincs ennek.” – mondta el Zámbori Tamás, a település polgármestere.

Feri bácsi 1934-ben született Békéssámsonon. Az általános iskolai tanulmányait is itt végezte, majd továbbtanulás céljából elhagyta faluját. Ettől függetlenül sokat járt haza, így került kapcsolatba a Magyar Ellenállási Mozgalommal.

Az akkori tevékenységünk röpcédula készítésében és terjesztésében merült ki, az akkori kegyetlen diktatúra ellen emeltük fel a szavunkat. A faluban nagyon sokan tudtak a mozgalomról, és úgy tudtak lebuktatni minket, hogy egy ÁVO-s ügynököt építettek be közénk. 4 évig tudtuk folytatni a tevékenységünket.” – nyilatkozta el Arany-Tóth Ferenc.

A Mozgalom lebukott tagjait 1955-ben tartóztatták le, és Pestre szállították őket, ahol bíróság elé álltak. A tárgyalás július 2-án volt, az ítélet pedig már másnap megszületett. A 20 emberből ketten kaptak halálos ítéletet. A többiek, köztük Feri bácsi, összesen 186 év letöltendőt kaptak.

A börtönből 1963-ban szabadultak, és az életüket teljesen elölről kellett kezdeniük. Feri bácsi szakmákat kezdett el tanulni, és mire nyugdíjba ment, 3 szakmunkás vizsgával rendelkezett.

Arra, hogy mi a hosszú élet titka, az ünnepelt egy nagy bölcsességgel válaszolt:

A régi, hagyományos ételeket fogyasztom, a koleszterinnel nem törődök, alkoholt mérsékelten, de fogyasztok. Nagyon fontos a céltudatosság, az élni akarás, és hogy tudja az ember, hogy miért akar élni. Ha valakinek nincs célja, az élete reménytelen. Bennem mindig volt elszántság, szerettem a kihívásokat, még küzdeni is szerettem, ha problémáim voltak.”

Zámbori Tamás polgármester elárulta, hogy jövő évben, valamelyik júniusi hétvégén megint összehívjuk ezt a csapatot, hogy egy kötetlen hangulatban beszélgetni tudjanak egymással.

 

Sz.Viktor