A hétfő délelőtti órákban megkezdődött a Szegedre érkezett Pompeji-kollekció kibontása, a 120 tárgyat Nápolyból szállították a Móra Ferenc Múzeumba. A kicsomagolást rendkívül körültekintően végzik a szakemberek: a nápolyi múzeum restaurátorai és a szegedi múzeum munkatársai biztonsági üveggel ellátott, speciális vitrinekben helyezik el a tárgyakat.

A kollekció legnagyobb tárgya a több mint két méter magas, közel egytonnás Poszeidón-szobor, a legkisebbek pedig a néhány centis halászhorgok. A gyűjtemény egyik különlegessége az a ritkaságnak számító gladiátor sisak, melyet egy, a Vezúv kitörése elől menekülő gladiátor hagyhatott hátra Pompejiben közel kétezer évvel ezelőtt.

A Római Birodalomban a gladiátoroknak több típusa is kialakult – összesen tizenöt fegyvernemben küzdöttek. A sisakot talán egy „myrmillo” gladiátor használhatta, akik fél lábszárvédőben, fél karvédőben és rácsos sisakban, karddal harcoltak. Az amfiteátrumi gladiátorokat övező népszerűség a mai celebekéhez lehetett hasonló. Az a gladiátor ugyanis, aki sok győzelmet el tudott érni, igazi sztárrá válhatott a Római Birodalomban.

Forrás és fotó:

Medgyesi Konstantin

sajtóreferens