A nemrég Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült ExperiDance Tánctársulat 2000-es megalapítása óta nem csak itthon, de nemzetközi szinten is sikeressé vált. Június 18-án Párizsban, a Labdarúgó Európa Bajnokságon képviselik a magyar kultúrát, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Főosztálya és Magyarország Párizsi Nagykövetsége meghívására. Majd Ljubljanában lépnek fel, októberben pedig 7 előadással várják őket a berlini Admiralspalastba.

Idén a Zsombói Szabadtéri Színpad a négy ExperiDance táncelőadás és két Rózsa Sándor Legenda előadás alkalmával több ezer látogatót vár professzionálisan kialakított, tribünszerűen felépített nézőterére.

A hétfői sajtótájékoztatón (amelyen D. Tóth Júlia beszélgetett a résztvevőkkel) Hajdu Lajos, a Zsombói Szabadtéri színpad igazgatója elsőként a szabadtéri színpad létrejöttéről mesélt, amivel elsődleges célja az volt, hogy a színházat meghonosítsa a településen.

Már a kezdéskor hatalmas sikert értek el, most pedig már világszínvonalú produkciók sorát tudják prezentálni a nézőknek. Köszönhetően egyrészt az ExperiDance Tánctársulattal folyó közös munkának, amelynek eredménye az idén négy darabot csodálhatnak meg a nézők.

A zsombói előadássorozatnak köszönhetően a nézők részt vehetnek egy ezeregy év magyar történelmét bemutató időutazáson (Ezeregyév – Generációk), beleshetnek a Habsburg császári bálok kulisszái mögé (Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány), vagy végigélhetik Arany János vígeposzát (Nagyidai cigányok). A friss, teltházas ExperiDance-premierben, a 21 Omega slágert feldolgozó Gyöngyhajú lány balladájában pedig a 24 táncművész mellett 5 musicalszínész és egy négytagú élőzenekar áll színpadra.

Korognai Károly színművész, a Szegedi Nemzeti Színház és szabadtéri Játékok egykori főigazgatója hozzátette, hogy a kreativitás és a pénz mellett komoly technikai háttér is kellett ahhoz, hogy az álmokból valóság legyen.

Görög Zoltán táncművész, az ExperiDance Tánctársulat alapító tagja kifejtette, ahhoz, hogy a nézők elégedetten távozzanak a színházból, az kell, hogy teljes legyen az összhang a táncosnak saját magával, a partnereivel és a közönséggel is. Most is reggeltől estig zajlanak a próbák.

A négy produkció közül az egyik, talán legjobban várt a Gyöngyhajú lány balladája, amelynek író-rendezője, Pozsgai Zsolt egész kamaszkorát az Omega jegyében töltötte, így nem meglepő, hogy épp ennek a zenekarnak a slágereire írt darabot.

Benkő László Kossuth-díjas zenész, az Omega együttes tagja kifejtette a sajtótájékoztatón, hogy nagy öröm a dalokat ilyen formában is hallani, színpadon kiteljesedni. Érdekessége a dolognak, hogy előbb születtek meg a zeneszámok, és rájuk íródott tulajdonképpen a történet, ami egy külön pikantériát ad nekik. Vele még egy közös képre is futotta…


Az előadásokról bővebben:

Ezeregyév – Generációk, 2016. július 1.

A történelmi Kelet és Nyugat határán egyensúlyozó Magyarország múltja páratlanul gazdag. Az ExperiDance Production valaha volt legelső előadása 21 táncképben mutatja meg ezt a gazdagságot, a fenséges és a megrázó pillanatokat ebben az extatikus hangulatú darabban. Az egyedi történelem-értelmezésben népünk sorsát az angyali és démoni erők küzdelme mellett a férfiak és nők örök ellentéte formálja, de minden jelenet valódi főszereplője a remény és az élni akarás.A tánctársulat az Ezeregyév – Generációkkal ünnepelte 15. születésnapját 2015. október 3-án és 4-én a budapesti RaM Colosseumban, az eredeti, alapító ExperiDance tánckar közreműködésével.

Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány, 2016. július 2.

A kultúrák találkozását bemutató darabot Sissi és Andrássy Gyula gróf legendásszerelme ihlette. A táncdráma hősei egy lázadó királyné, egy vakmerő gróf és egy csodaszép cigánylány, akik eltáncolják a soha be nem teljesülő szenvedély hol felfokozott, hol gyötrelmes pillanatait. A szerelmes találkozások és elválások egy pompázatos bálon történnek, ahol a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái húzzák a talpalávalót.

Nagyidai Cigányok, 2016. július 16.

Csóri vajda, a vándorcigányok vezére cigányország felemelkedéséről és dicsőségéről álmodik. A csúf valóságban viszont ő és kis közössége Nagyida várában rekedt, melyet az osztrák seregek ostromolnak. A magyar védők az éj leple alatt menekülnek a reménytelen helyzetből, sorsára hagyva Csórit és népét. Mit tehetnének tehát mást, mint, hogy örömünnepet rendeznek?

Az Arany János balladája alapján készült tánckomédia a Magyarországon élő cigányok kincset érő kultúráját mutatja be a mozdulatok nyelvén, de Román Sándor koreográfiája nem csak a cigány néptáncokat szőtte bele a nagyidai mulatozásba, hanem azokat a táncokat is, melyekkel a cigányság vándorlása során találkozott.

Gyöngyhajú lány – a Musicalek Alfája és Omegája, 2016. július 17.

Március 12-én a RaM Colosseum színpadán nagy sikerrel került bemutatásra a „Gyöngyhajú lány balladája” című musical, mely egy fiatal lány felnőtté válásán, első nagy szerelmi csalódásán keresztül idézi meg a Balaton-part, a tó ősi mitikus legendáit. A színpadon 24 ExperiDance táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! Az Omega együttes és az ExperiDance Production több mint fél év gondos tervezés, aprólékos egyeztetés és lázas alkotómunka után Szomor György, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, R. Kárpáti Péter, Simon Panna Bogi és Békefi Viktória főszereplésével állította színpadra új darabját, amelyben olyan világszínvonalú slágerek csendülnek fel, mint a Trombitás Frédi, a Régi Csibészek, az Ezüst Eső, a Petróleumlámpa, a Ha én szél lehetnék vagy a Gyöngyhajú lány…

Információ és jegyvásárlás:

Zsombó:

József Attila Közösségi Ház és Könyvtár
6792 Zsombó, Alkotmány u. 1.
36-62/595-560

Szeged:

Filharmónia
6720 Szeged, Klauzál tér 7.
36-62/425-260
Tourinform
6720 Szeged, Dugonics tér 2.
36-62/488-690

Hódmezővásárhely:

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ
6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 7.
36-62/533-317

Kiskunmajsa:

Tourinform
6120 Kiskunmajsa, Sétáló utca
36-77/481-327

ONLINE:

www.zsomboiszinhaz.hu

 

//www.zsombo.hu/zsomboi-szabadteri

www.experidance.hu