E téma azért is fontos, mert ha magas lenne egészségműveltségünk egészségesebbek lennénk, s így sikeresebbek is lehetnénk. Az egészségműveltség az a képesség, aminek segítségével tisztában lehetünk az állapotunkkal, felismerjük a tüneteinket, eligazodunk az egészségügyben, tudunk felelős egészségügyi döntést hozni. Fejlesztése sokszereplős történet, hisz részt vesz benne az állam, az egyes oktatási és egészségügyi intézetek, biztosítók, orvosok, ám a legfontosabb szereplői mi magunk vagyunk. Minden ember saját felelőssége, hogy a lehető legtöbb ismerethez jusson. Ez az első lépés, az információ megszerzése; a második az értelmezés, felfogás; a harmadik pedig a legfontosabb dolog: hasznosítanunk kell a tudást. Tehát nem elég tudni, hogy a dohányzás árt az egészségnek, és hogy milyen betegségek okozója lehet, meg is kell tennünk azt a lépést, hogy leszokunk a cigarettáról. Vagy másik példával élve, nem elég tudnunk, hogy a kézmosás fontos, és hogy milyen betegségeket tudunk elkerülni kezünk rendszeres tisztán tartásával, meg is kell mosnunk a kezünket.

Az elmúlt időszakban az iskolákban elkezdtek nagyobb gondot fordítani a téma oktatására. Azonban a felnőttek magukra vannak utalva. Mindenkinek saját magának kell belátnia, hogy szükséges többet tudnunk az egészségről. A felnőttek az információkhoz különböző kiadványokból, internetes felületekről, könyvekből juthatnak hozzá, de sokszor találkozhatunk előadásokkal is, illetve a televízióban, rádióban is sokszor láthatunk, hallhatunka témához kapcsolódó műsorokat, riportokat. Az elmúlt években több kampány is volt, például a szív és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez, stroke-hoz vagy akár allergiához kapcsolódóan. Ezek is segítenek a tájékozódásban.

Az egészségműveltség fejlesztésében fontos a partnerség. Egyrészt az államigazgatásnak partnerként kell tekintenie az egészségügyi intézményekre, az egészségügyi intézményeknek, orvosoknak pedig partnerként kell tekintenie a betegekre.

Ha magas szinten állna az egészségkultúránk, a társadalom versenyképesebb lenne, hisz egészségesebbek lennénk, és gyorsulna az egészségügyi ellátás is.

Kiskata