Egykoron virágzó élet zajlott Makó-Bogárzóban, ami a második világháború után hanyatlásnak indult. Régebben háromszáznál is több tanyában közel kétezren laktak ebben a központban, ma jó, ha mintegy tizenöten. Az innen elszármazottak közül páran úgy gondolták egy évtizede, hogy érdemes újból életet vinni Bogárzóba. Elsőként az 1907-ben felszentelt templomukat tették rendbe, illetve kapcsolták be újból a hitélet vérkeringésébe úgy, hogy az egyházi ünnepek egy részét ismét itt tartják. Így volt ez vasárnap is, mikor úgynevezett kisbúcsúra várták a híveket és az érdeklődőket.

– Most rendeztük meg a Szent Antal-napi búcsút, templomunk védőjszentjének, Páduai Szent Antalnak a tiszteletére – nyilatkozta Puruczky Józsefné, a bogárzói búcsú egyik civil szervezője. Az innen elszármazottak megpróbálják rendbe tenni a templomot. Már felszerelték az új kaput, valamint kisebb-nagyobb munkákat végeznek, végeztek az állagmegőrzés érdekében. – Titkos álma a kis csapatunknak, hogy az önkormányzat által kitalált Igazgyöngyök útja elnevezésű turisztikai fejlesztésbe a mi templomunk is bekapcsolódhasson, így egyre szélesebb körben tudnánk megismertetni ezt a műemléket – tette hozzá Puruczky Józsefné.

A bogárzói templomban vasárnap Pálfai Zoltán celebrálta a szentmisét. A makói Szent István templom plébánosa beszélt Páduai Szent Antalról, valamint arról is, hogy Bogárzóban – igaz, csak alkalmanként – de újból tartanak szentmiséket, illetve megemlékeznek egyházi ünnepekről. A részleteket Pálfai Zoltántól itt hallja:

##audio:2950##

Tézsla István nem bogárzói, hanem a közelében lévő, úgynevezett Sűrű-tanyán született. Ennek ellenére – elmondása szerint – rengeteg szállal kötődik Bogárzóhoz. Erről, valamint a múltról és az esetleges újbóli élettel teli jövőről mesélt, íme:

##audio:2949##

Munkatársunktól. K.