Egy héttel ezelőtt volt egy kendervetési bemutató Algyőn, ugyanis a település is projektpartner ebben. Ez azért volt egy fontosabb történés a projektben, mert így már konkrét lépés is történt az elméletin túl. Alelnökasszony keze alá tartozik ez a program, így adódott a kérdés, hogy hol tartanak most. Erre Kovács Beáta elmondta, hogy például a megyei önkormányzat már tárgyalásokat folytatott Kübekháza polgármesterével is, annak érdekében, hogy az önkormányzatuk által létrehozott szociális szövetkezetük ki tudja venni a részét a kender termesztésében, és feldolgozásában is.

A megyei foglakoztatási együttműködésekre, tehát paktumokra, épülő projektről is beszélgettünk, amelyről részleteiben itt olvashat. Erről azt állapította meg Gyarmati Zoltán a műsor során, hogy az egyik legnagyobb projektünk – várhatóan – az elkövetkező években. Itt a partnertalálkozók után, szerdától Szegeden indulnak meg a workshopok, amelyeken 5 településen át járják körbe a megyét. Az eddigi tapasztalatok alapján azt szűrték le, hogy a (szakképzett ) munkaerőhiány okoz mostanában gondot az egyes vállalkozásoknál.

Május végén, Kübekházán – a hagyományoknak megfelelően – hármashatár-nyitást tartottak, ennek kapcsán a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) regionális együttműködés közgyűlésére is sor kerülhetett, ahol szó esett Szeged-Temesvár vasútvonal, Magyarcsanád és Csanád közötti híd engedélyes terveiről, vagy akár a Szeged-Röszke-Szabadka kerékpárút kiépítésének lehetőségeiről is, több más mellett. Ezeknek a projekteknek a fő hasznuk az lehet, hogy közelebb hozza a három határos országot és az ott lakókat. Az előző ciklusban a tervezésé, előkészítésé volt a főszerep, most a megvalósításra fókuszálnak, azonban nem lehet azt állítani, hogy bármelyik operatív program is ezt teljes mértékben fedezné – fogalmazott Gyarmati Zoltán.

A műsor befejező részében pedig beszélgettünk a megyei klímastratégiáról, amelyről Kovács Beáta úgy nyilatkozott, hogy „ez egy új feladata az önkormányzatnak, és ez is egy pályázat”. Elmondta: „Az a feladatunk, hogy megalkossuk a klímastratégiát, működtessünk ez egy ehhez kapcsolódó platformot, valamint működtessünk egy klímatitkárságot, az önkormányzat keretein belül.” De azt is megfogalmazta az alelnök, hogy erre 30 millió forint áll(hat) majd rendelkezésre. „A Csongrád megyei klímastratégiának úgy kell létrejönnie, hogy az az országos módszertan alapján készüljön el. Ezt a módszertant a Klímabarát Települések Országos Szövetsége fogja elkészíteni, és ezt nagyon várjuk is” – hangzott el a műsorban.

 

 

A továbbiakért ajánljuk figyelmébe műsorismétlésünket, amelyet meghallgathat a rádióban vagy online szerdán 22 órától.

 

G.