Herczeg Mihály tanító, nyugalmazott levéltárvezető, korábbi önkormányzati képviselő, a Szeremlei Társaság alapító tagja és tiszteletbeli elnöke, Hódmezővásárhely díszpolgára volt. Az ő emlékezetét idézték meg a keddi rendezvényen.

„Arra az emberre emlékezünk, aki életének 85 évéből rendkívül sokat kapott Hódmezővásárhelytől és talán még többet adott a városnak.” – fogalmazta meg Benkő László, a Szeremlei Társaság elnöke.

A helytörténeti és néprajzi munkákon keresztül nagyon sok mindennel foglalkozott, amely elsősorban az itt élő, paraszti származású emberek életét dolgozta fel, vitte közelebb a fiatalabb generációkhoz. Tanárként, mesterként mindig segített a fiatalságnak, átadta tudását, és ezzel sokakat indított el a helytörténész, néprajzos pályákon.

Az emlékülésen három előadás formájában idézték fel Miska bácsi alakját. Elsőként az életutat mutatta be dr. Varsányi Attila, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatóhelyettese. Majd Nagy Vera, a Tornyai János Múzeum munkatársa a néprajzos Herczeg Mihályt vette górcső alá. Míg a helytörténésszel Szenti Csilla, a Hódmezővásárhelyi Levéltár igazgatója foglalkozott előadásában.

ÉR.