A terrorveszély valóban nőtt, ezért mindenkinek érdemes jobban odafigyelni rendezvénye biztosításra, teljesen indokolt a nagyobb biztonsági szigor a magyarországi fesztiválokon, sporteseményeken is – mondta Vágó Imréné az egyik legnagyobb biztonsági cég volt szakmai főigazgatója.  A fenyegetettség létezik, benne van a levegőben, bármi megtörténhet  – tette hozzá a rendőrségnél korábban ezredesi rangban dolgozó szakember.

Mint a reptereken

A Sziget főszervezője, Gerendai Károly még áprilisban jelentette be, hogy több biztonsági ember lesz az idei fesztiválon, és szigorodik az ellenőrzés a kapuknál.

A bejáratoknál alkalmazott módszer hasonló lesz, mint a schengeni övezeten kívül a határbeléptetés, vagy a reptéri becsekkolás. A jegy beváltásakor ellenőrzik a személyi azonosságot, a karszalag sorszámát összekötik a felhasználó személyével. A kapuknál felállított kamerák segítségével így felismerik, ha nem a karszalag jogos tulajdonosa akar belépni az augusztusi rendezvényre.

A tavaly 441 ezer embert vonzó fesztivál főszervezője a sajtóban arról is beszélt, hogy a Duna felől szintén erősítik a védelmet, a biztonsági feladatok kapcsán pedig egyeztetnek a rendőrséggel és a Terrorelhárító Központtal (TEK) is.

A magyarországi Forma-1-es versenyt szervező Hungaroring Sport Zrt-nél ugyancsak plusz biztonsági garanciákat terveznek a júliusi eseményükre.

Gazsi Júlia, a cég vezérigazgató-helyettese előzetesen elmondta, komolyan veszik a megnövekedett terrorveszélyt, ezért mindenképpen szigorítani szeretnének. Többféle eshetőségre is fel kell készülniük, a részletekről azonban még zajlanak az egyeztetések – tette hozzá.

Később írásban azt közölték, az esemény biztosításának költségkeretét az Európában kialakult helyzet miatt már az év elején meg kellett emelniük, és várhatóan a biztonsági szolgálatok, valamint hivatásos szervek által elvégzett munka költsége is nő majd.

A 2010 őszén létrehozott Terrorelhárítási Központot megalakulása óta tagja a Magyar Nagydíj szervezőbizottságának, és központi szerepe van a rendezésben – tették hozzá.

Azt is közölték, a Hungaroring nagy rendezvényein precízen kidolgozott biztonsági és vészhelyzet-kezelési terv alapján dolgoznak, ám ennek részletei – éppen a biztonság miatt – nem publikusak.

Szigorítanak, de nem a terrorveszély miatt

A Szigetnél kisebb, de így is sokezres tömeget megmozgató augusztusi Boglári Szüreti Fesztivál ugyancsak erősíteni akarja biztonsági szolgálatot. Az ország egyik legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiváljának szervezője, Walter Zsolt azt mondta, a korábbiaknál sokkal több biztonsági embert alkalmaznak idén, jobban figyelik majd, hogy kik vesznek részt a fesztiválon, hogyan viselkednek.

Ennek azonban szerinte elsődlegesen nem a növekvő terrorveszély az oka, ilyen típusú támadástól nemigen tartanak – fogalmazott. Egyszerűen arról van szó, hogy folyamatosan emelni akarják a színvonalat, magasabb minőségre törekednek, aminek része a biztonsági munka erősítése is.

Kicsinek érzik magukat

A négynapos Szegedi Ifjúsági Napok egyik szervezője, Kolonics Erika azt mondta, egyelőre nem tud plusz biztonsági intézkedésekről beszámolni, bár a szervezés még nem zárult le.

Mint megjegyezte, a szigorításokat bejelentő Sziget összehasonlíthatatlanul nagyobb rendezvény, mint a négynapos SZIN, amelyen tavaly 70-80 ezer ember fordult meg.

Eddig jó volt

A magát a legnagyobb hazai motoros fesztiválként hirdető Open Road Fest részéről Szabó Zsuzsanna pr menedzser azt nyilatkozta, nem vetődött fel, hogy szigorítsanak a biztonsági intézkedéseken, azokkal eddig teljesen elégedettek voltak.

A négy napos, 35 ezer fős eseményt Magyarország egyik legnagyobb biztonsági cége vigyázza, és a beléptetés mindig is alapos ellenőrzés mellett zajlott. A szervezés azonban még náluk sem ért véget – tette hozzá a motoros fesztivál munkatársa.

Már a bejárat előtt

Vágó Imréné biztonsági szakértő szerint általánosan elmondható, hogy a magyarországi rendezvények biztonságát fokozni kellene, mert a terrorveszély Magyarországon is erősödött. Úgy látja, a nagyobb rendezvények gazdái számára ez biztosan nem kérdés, ezért már a bejárat előtti térségben szűrni fogják a tömeget, a munkában pedig valószínű, a rendőrség is részt vesz majd.

Az eddigieknél alaposabb csomagvizsgálatokra is számítani lehet, ami azt jelenti, hogy a biztonságiak sokkal többször pakoltathatják ki az érkezők táskáját, hátizsákját. Sőt, csomagröntgent is alkalmazhatnak a biztonságiak – tette hozzá.

Rejtőzködő biztonságiak

Várható robbanószerre vagy más anyagra kiképzett kereső kutyák bevetése is a kapuknál, és természetesen a nagyobb fesztiválok előtti területbejárásokon is. Kerítésen belül is plusz kamerákkal, több egyenruhással és a tömegben elvegyülő civil öltözetű rendőrrel, biztonsági őrrel lehet számolni, sőt, a TEK emberei is megjelenhetnek.

Nem valószínű azonban, hogy mindez a fesztiválok területén belül tartózkodóknak nagyon feltűnne. A volt rendőrkapitány szerint jelenleg nem erőt kell demonstrálni, nincs szükség bulizók között sétáló fegyveresekre, a biztonságot észrevétlenül kell szavatolni, amihez megvannak az eszközök. Előfordulhat, hogy a bulizók mellett éppen biztonsági emberek, nyomozók üldögélnek majd a pultnál, úgy hogy a kilétük tökéletesen rejtve marad – mondta.

Sokkal drágább

Vágó Imréné arról is beszélt, hogy a pluszintézkedések jelentősen megnövelik a biztonsági kiadásokat. Szigorítások esetén növelni kell a létszámot, azon belül több magasan képzett szakemberre van szükség, valamint több technikai eszközt kell bevetni. A szakértő becslése szerint így a szolgáltatás 40-50 százalékkal is drágább lehet, mint korábban.

Forrás: hirado.hu