A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók tagintézménye sikeresen pályázott az úgynevezett Határtalanul projektre. Ennek köszönhetően a hetedik osztályosok egy erdélyi körutazáson vehettek részt. Az itt szerzett élményeket, tapasztalatokat pénteken bemutatták az oktatási intézmény valamennyi diákjának, tanárának. A tornateremben látványos elemek bevonásával ismerhették meg Erdélyt a Makón maradt társak.

– Nem csupán kivetítős műsorral, hanem dalokkal is készültek a hetedikeseink, a programuk kapcsolódott a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett megemlékezéshez is – tudtuk meg Borkáné Dudás Mónika intézményvezetőtől. Még az egyik legnépszerűbb erdélyi csemegét, a kürtös kalácsot is megkóstolhatták a gyerekek.

Az aulában kiállítás nyílt az Erdélyhez kapcsolódó rajzokból, így többek között számos székely zászlót, valamint székely kaput is lefestettek, illetve lerajzoltak a diákok. Természetesen előadások is színesítették a projketzáró napot, így például Mátyás királyról szóló meséket elemeztek, de szóba került a Szent Anna-tó legendája, Gábor Áron élete vagy Kolozsvár története is.

Az Erdélyben járt hetedikesek egyike volt Farkas Panna. – Számos várost és tájat bejártunk, Nagykárolytól kezdve egészen Gyulafehérvárig – árulta el a diáklány. Neki legjobban Torockó tetszett, mivel – elmondása szerint – igazi kis festői települést ismerhetett meg. Pannának nem fehér folt Erdély, hiszen szüleinek köszönhetően már több alkalommal is megfordult azon a vidéken, így a parajdi sóbányában is voltak.

Munkatársunktól. K.