A kiszombori Nótafa Népdalkör most ünnepli fönnállásának ötödik évfordulóját, s ebből az alkalomból pénteken rendezték meg a helyi Ady Endre Művelődési Házban a térség első népdalos találkozóját. – A klubunk 2011-ben alakult, s azóta számos helyen felléptek az énekeseink – nyilatkozta Horváth Izabella, a helyi szociális és gyermekjóléti intézmény vezetője. Hogy pontosan milyen céllal rendezték meg a találkozót, illetve kik vettek rajta részt, azt az intézmény vezetőjétől itt hallja:

##audio:2908##

Sztanyó Sándor makói, de a kiszombori népdalkör tagja, pontosabban citerása. – Soha nem tanítottak ezen a hangszeren játszani, önmagamat képeztem – árulta el a zenész, aki követte a családi hagyományokat, hiszen nagyapja, valamint két nagybátyja is citerázott. A keresztkomájától 1977-ben kapta meg az első pengetős hangszerét. A Maros Citerazenekarba 1982-ben került, majd sokáig nem játszott, s végül kikötött Kiszomboron.

A szegedi Hóvirág Népdalkört öt esztendeje vezeti Gyuris János. – A komolyzene világában forgolódtam eleinte, ezért egy kicsit féltem is attól, hogy népdalokkal foglalkozzam, de most már nagyon jól érzem magam – tudtuk meg tőle. Gyuris János beszélt még a kedvenc dalairól, valamint arról is, milyen egyedüli férfiként több mint húsz hölgyet irányítani, íme:

##audio:2909##

Ennek a találkozónak nem csupán az volt a lényege, hogy a fellépők bemutatkozzanak egymásnak. Az is nagyon fontos volt, hogy egy kötetlen beszélgetés során jobban megismerjék egymást, illetve a későbbiekben akár közös bemutakozásokat is szervezzenek. A kultúrház udvarán felállított sátor alatt késő délutánig folyt a beszélgetés, illetve a közös éneklés.

Munkatársunktól. K.