A konferencián előadások hangoztak el az építés történetéről és alkotóiról, Sándy Gyula építészről, Szeremlei Sámuel lelkipásztorról. Vendégként jelent meg Sándy Gyula unokája, Konok Tamás, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész, a Nemzet Művésze, valamint ugyancsak építész dédunokája.

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, közgyűlési elfoglaltságára hivatkozva nem volt jelen, azonban köszöntőszavait intézte a megjelentekhez. Ebben így fogalmazott: „A gimnázium nemcsak városunk egy jellegzetes épülete, de egy szellemi központja is. Az intézmény múltja összefonódott a városéval, számos tehetséget és kiemelkedő közéleti személyt adott hazánknak.”

A gimnázium igazgatója, dr. Kádár Péter, Sándy Gyula építészt és Szeremlei Sámuel lelkipásztort méltatta, kapcsolatukat mutatta be a megjelenteknek, hiszen az építész mellett a lelkipásztornak is jelentős szerep jutott abban, hogy az épület elkészülhessen – hangsúlyozta. Arról is szólt, hogy egy megelőlegezett bizalmat szavazott Szeremlei az ifjú építésznek, Sándynak.

Az emlékkonferenciát előadásával megnyitotta Bugár-Mészáros Károly okleveles építészmérnök, Rados Jenő-érmes építészettörténész, a történeti belsőépítészet tanára (Műegyetem, Műemléki Szakmérnöki Szak).

A rendezvény a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmára is figyelemmel volt. Az emlékkonferenciát követően pedig emlékkiállítás megnyitására is sor került a gimnázium épületében, amelyhez a Forster Központ Magyar Építészettörténeti Múzeuma nyújtott segítséget, valamint a gimnázium diákjai készítettek grafikai és fotóanyagot az épület szépségeiről.

 

 

G.