Az Emlékpark területére belépve, mintha egy másik világba csöppennénk. Körülvesz a régi korok miliője, amely olyan hatást gyakorol ránk, hogy szinte érezzük és tudjuk, hogy milyen lehetett ott és akkor élni. A kiállítások hangulata elkalauzol minket a 19. századba, ahol egy kis – és nagyváros életébe tekinthetünk bele, részesei lehetünk az ott zajló eseményeknek.

Az Emlékparkban sétálva az utunkat a múlt egy –egy szelete keresztezi. Betérhetünk egy tanyasi iskolába, ahol minden a kornak megfelelően van berendezve. Mi eminens diákok módjára be is ültünk a padba, palatáblával a kezünkben. Megnézhettük, milyen volt a tanyasi élet, amelyet szegedi-makói – és szentesi tanyákon keresztül mutatnak be az Emlékparkban.

„Az Emlékpark nyári szezonját megkezdte, ami azt jelenti, hogy teljes üzemében látogatható a park, a skanzen, a nomád park és a lovasbemutató is. Emellett természetesen készülünk rendezvényekkel is. A következő nagyszabású program a X. Nyílzápor lesz június 25-én, ami jubileumi volta miatt idén különlegességeket is tartogat. A múzeumok éjszakájához csatlakozva éjfélig lesz majd látogatható a park. A nyílzáport követően idén terménynapokat is szervezünk, lesz hagyma, dinnye és paprika nap is. Ezeken a napokon a terményeknek a feldolgozását, hasznosítását mutatjuk majd be. Dinnyenapon lesz egy dinnye szobrász is az Emlékparkban, és többek között megkóstolhatjuk a dinnye lekvárt.” – tájékoztatott Kodácz Csengele a Nemzeti Történeti Emlékpark Marketing vezetője.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bennünket elvarázsolt és közelebb hozott a honfoglalók korához, ugyanis megtudtuk azt is, hogy egy jurtában külön volt férfi és női oldal, és mindig a díszesebb fele volt a férfiaké. Látogatási napokon délután kettőkor lovasbemutatót is láthatnak, ami igazán látványos programnak ígérkezik.

További képek a galériában:

sk