Ahogy arról már korábban beszámoltunk áldatlan állapotok uralkodnak a hódmezővásárhelyi tájházban. A melléképületen is több hiba található, de a főépület nádteteje sem a régi már. A drótok szétcsúsztak, ennek következtében, engedve a gravitációs hatásnak a nád is megindult lefelé. A tetőszerkezet felújítása elkerülhetetlen.

A megvalósítás 1,5-2 millió forintból történhetne meg, ennek összegyűjtésére szerveznek jótékonysági árverést és estet a BFMK-ban, június 19-én.

„A célunk, hogy közösen megmentsük, megóvjuk és felújítsuk a tájházat. Nyáron szeretnénk megejteni a munkálatokat, ha összegyűlik a megfelelő összeg.” – mondta el Varga Anikó, a BFMK intézményvezetője.

A június 19-ei, vasárnapi jótékonysági árverés 17 órakor kezdődik a művelődési központban, ahol este 6 órától, az esten az Árendás és Kankalin néptáncegyüttesek, a BFMK gyermekekből álló néptánc együttese is fellép, de Garamvölgyi Anett és a Terebes zenekar valamint az Ördögfű zenekar is emeli majd az est színvonalát.

Az estre 1500 forint értékben lehet belépőket, úgynevezett vályogjegyeket vásárolni – illetve ezek a vályogjegyek 5000 és 10000 forintos formában is elérhetőek lesznek. Azok akik 10000 forinttal vagy afeletti összeggel támogatják a tájház megmentését, nevük felkerül majd egy kerámiatáblára.

A tájház nádteteje 2008-ban lett felújítva, ám akkor csak részleges javítások történtek. A jelenlegi állapotok miatt a tájház nem is üzemel, az oda tervezett programok más helyszínre kerülnek és látogatókat sem tudnak fogadni.

A jótékonysági árverésre felajánlott tárgyakat és azok kikiáltási árait ide kattintva érheti el.

szcs