A csoportelsőség a magyarok és a lengyelek között dől el. Az egymással szembeni eredmények tekintetében a magyar válogatott a jobb, így már akkor is kedvezőbb helyzetből várhatja az Eb-csoportok június 10-i, göteborgi sorsolását, ha a lengyelekével azonos pontszámmal zár. Jelenleg a két csapatnak ugyanannyi a pontja, a lengyelek szombaton a szlovákokat, a magyarok pedig vasárnap a finneket fogadják.

Eredmény:
5. csoport, 5. forduló:
Szlovákia-Magyarország 23-32 (12-15)
————————————

A két együttes októberi összecsapásán a magyarok 32-19-re nyertek, és az örökmérleg is nagy magyar fölényt mutatott: 14 győzelem, két döntetlen, és egy vereség (még 1996. február 4-éről).

A 4. percben már 4-0-ra vezetett a magyar válogatott, miközben a hazaiak még büntetőt is rontottak. A lassan ébredő szlovákok – soraikban a Mosonmagyaróváron szereplő Monika Rajnohovával és az MTK-s Martina Bacikovával – felzárkóztak egy 4-1-es szakasszal. A magyarok is hibáztak hétméterest, majd jött az egyenlítés (12. perc, 6-6) és a magyar időkérés. A folytatásban sikerült megtörni a hazaiak lendületét, erre pedig ők próbálták rendezni soraikat, ám utána két emberelőnyt is elpuskáztak.

A szünet előtt rövid ideig a szlovákoknál volt az előny – emberhátrányban alakították 11-10-re az állást -, de a hajrá a magyaroknak sikerült jobban.

A fordulást követően ismét 4-0-val nyitottak, majd időt kértek a szlovákok. Ezúttal azonban ez sem változtatott a helyzeten, a magyarok fegyelmezettebben játszottak és nem hagyták feljönni az ellenfelet. Negyedórával a vége előtt már 14-22 volt az állás.

Az újabb időmérés sem segített, az 51. percben kétszámjegyűre nőtt a különbség (16-26), és ezt majdnem sikerült megtartani a lefújásig.

Az Elek Gábor, Ambros Martin kettős a finnek elleni érdi találkozóval köszön el a szövetségi kapitányi poszttól. Július 1-jétől Kim Rasmussen veszi át a csapatot, a dán szakember megbízatása négy évre szól.

A nap másik mérkőzésén:
Finnország-Lengyelország 11-33 (3-17)
A csoport állása:

1. (és már továbbjutott) Lengyelország 8 pont (135-96),
2. (és már továbbjutott) Magyarország 8 pont (154-117),
3. Szlovákia 4,
4. Finnország 0

Az első két helyezett, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadik helyezettje vehet részt az Eb-n.

Forrás: mti.hu
Fotó: nso.hu archív