Borbás László, a kiadó vezetője elmondta, az elmúlt tíz évben fejlesztette ki azt a szótárprogramot, amely egyik eleme a 7-12 éves korosztály számára készült gyerekszótár, a másik a 12-18 éveseknek szóló tanulószótár.

A magyar anyanyelvű diákok számára összeállított kiadványok közül a gyermekszótár az orosz mellett német és angol nyelven érhető el, a tanulószótár pedig ezeken kívül franciául és spanyolul is. Tíz év alatt a szegedi kiadó az általános- és középiskolás korosztályban magasan piacvezető lett, összesen mintegy 300 ezer diák tanul szótáraikból – közölte a kiadóvezető.

A szakember kifejtette, a nyelvtanulásban egyaránt meg van a helye az online és a nyomtatott szótár használatának. A kiadó gyermekszótáraiból kizárólag papír alapú változat létezik, a tanulószótárak pedig a világhálón keresztül is elérhetők. Jelenleg pedig egy olyan megoldáson dolgoznak, melyek összekapcsolják a nyomtatott szótárt az online alkalmazással mindkettő előnyeit egyesítve.

Borbás László elmondta, az utóbbi években ismét növekszik az érdeklődés az orosz nyelv tanulása iránt. 1990-ben még 600 ezren tanultak oroszul, tíz évvel később csak ezerhatszázan, ma ez a szám az általános- és középiskolások között már eléri az ötezret. Jelentős növekedést hozhat, ha a nemzeti alaptanterv módosítása során – talán más idegen nyelvek mellett – az orosz is bekerül az első tanulható idegen nyelvek közé.

A több mint ötszáz oldalas gyermekszótár a kisdiákok teljes szókincsét lefedi az irányonként több mint 3 ezer címszó és több mint 5 ezer példa és kifejezés segítségével. A szavak megértését színes rajzok segítik, az orosz mondatok és magyar fordításuk pedig megkönnyíti a címszó használatának elsajátítását. A kiadvány a játékos beszédszituációk és nyelvtani magyarázatok mellett fényképekkel illusztrált országismereti szakaszokat is tartalmaz, melyek bemutatják az orosz kultúrát, a növény- és állatvilágot, valamint a jellegzetes sportokat is.

Forrás: mti.hu