Az idei évben először rendeznek ilyen grandiózus rendezvénysorozatot Mindszenten, ahol a legszembetűnőbb az összefogás, amely jellemzi az előkészületeket és szervezést is. A műsor elején a polgármester elmondta, hogy „a mindszentiek igenis tudják, hogy van egy új felállású lovas klubunk, akiknek elhivatott kötelességérzetük van a tekintetben, hogy a gyermekekkel megszerettessék a lovat, a lovas sportot.

Zsótér Károly így fogalmazott a műsor során: „A volt piactér helyén egy olyan fogathajtó- és standard pálya került kialakításra – teljesen civil összefogással –, amely országos szinten is mintaértékű. De ezt a dolgot felépíteni, az egy dolog – meglátásom szerint –, azonban rendben tartani, színvonalasan működtetni, az egy másik dolog, és ez már most évtizedek óta működik Mindszenten.”

„Maga a klub 2000-ben alakult meg, jelen pillanatban 38 tagja van, ez körülbelül olyan 10-12 családot és annak az összefogását jelenti, akik a keménymagot alkotják, de emellett – hál’istennek olyan megítélése van az egyesületünknek, hogy akár az önkormányzat, akár a többi civilszervezet részéről nagyon jó kapcsolatot ápolunk” – mutatta be a műsorban Csatordai Lajos a klubot.

A lovas klub mellett, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ, az iskolák és óvodák munkatársai, valamint számos civil szervezet tagsága dolgozik együtt azért, hogy egy feledhetetlen gyermeknappal fogadhassák a mindszentieket. Mindenki azzal segíti a rendezvényt, amivel tudja: eszközeivel, erejével, önkéntes munkájával.

Ami a programokat illeti, szombaton egy szakmaibb napot szerveznek meg a lovas pályán. Itt a Fiatal Lovak Kvalifikáló Versenye zajlik majd, amelyről úgy nyilatkozott a klubelnök, hogy „ez még gyerekcipőben járó rendezvény, de annál nagyobb sikerre van ítélve. Mivel a fogathajtás esetében a lóval él szimbiózisban a lovas, így náluk is legalább ennyire fontos az utánpótlás. Ezen gondolat mentén hozta létre a tavalyi évben a Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakága az új versenysorozatot, amely tehát a lovak utánpótlását hivatott kiszolgálni.” Így az 5, 6, és 7 éves lovak kvalifikáló világverseny nyitófordulója lesz ez, amelyet az idei év végén, feltehetően, a döntőt – a tavalyi évhez hasonlóan – Mezőhegyesen szervezik meg, tudatta a Napraforgóban Csatordai Lajos. Ezen a szombati napon lesz tehát ennek a nyitófordulója, amelyre előzetesen 12-15 fogat nevezett. Ezekkel együtt szombaton zajlik majd a Szabadidős Kettesfogatok Akadályhajtó Versenye is a helyszínen.

Május utolsó vasárnapján, tehát a gyermeknapon pedig a klub kezdeményezésére rendezik meg a lovas gyermeknapot. Itt számos kísérőprogrammal, lovas kocsizással, ingyenes légvárazással, horgász vagy focis programokkal egészül ki a fergetegesnek ígérkező programkavalkád. Mindkét napon a programok 10 órától kezdődnek majd.

A programok részleteiben így épülnek majd fel ezen a napon:

10 és 18 óra között tartanak. Kezdésként az óvodások és iskolások lépnek színpadra: látható lesz a Károly Óvoda Ficánka csoportja, a Mindszenti Általános Iskola Tagintézményének osztályprodukciói és az Icinke-Picinke Néptánc Csoport. Ezt 11 órától a Szentesi Voltige Team lovas akrobatika bemutatója követi – ismertette Mezeiné Bodnár Henriette.

A Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ művelődésszervezője hozzátette, ezután, 11 óra 30 perctől egy órán át a budapesti Tátika Zenekar zenés, interaktív vadnyugati gyermekműsorát élvezheti a közönség.

Helyi csoportok, a Mindszenti Karate Csoport, valamint a Ritmus Tánc- és Fitnesz Stúdió hódmezővásárhelyi vendégei is a nagyérdemű elé állnak 14 óra és 15 óra 30 perc között, majd 16 óra 30 percig western kaszkadőr show lesz, Piroch Gábor kaszkadőrszakértő és csapata közreműködésével.

16:30 és 17 óra között a Szegedi Linedance Klub country táncbemutatójával, majd 17 óra és 17 óra 30 perc között country táncházával zárják a gyermeknapot.

Kísérőprogramokként Lóvá tett lovasok elnevezéssel családi akadályversenyt rendeznek a Központi Általános Iskola és tagintézménye, a Károly Óvoda és tagintézménye, a Kulturális Központ, valamint a Mocorgó UFC közreműködésével.

Ezen kívül lesz kézműves foglalkozás, arcfestés, helyi kézműves portékák vására, lovaskocsizás, lovagoltatás, horgászjáték, ingyenes ugrálóvár, étkezési lehetőség, valamint finom falatok az „Együtt Egymásért a Fiatalokkal” Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a Mindszenti Kézilabda Club és Mindszent Város Önkormányzata, valamint a Mindszenti Idősekért Alapítvány támogatásával.   (Megyeri József)

Az önkormányzat 343 ezer forinttal támogatja a rendezvényt, mondta el Zsótér Károly a műsorban.

 

Ajánljuk figyelmébe a további részletekért, érdekességekért műsorismétlésünket, amely szerdán 22 órától hallgatható meg a rádióban, vagy akár itt is.

 

 

G.