Május 22-én nyílik a Tornyai János Múzeum és Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös kiállítása Hódmezővásárhelyen. A Kovács Gábor Gyűjtemény remekműveiből válogató tárlat Munkácsytól Tóth Menyhértig mutatja be a magyar festészet fejlődését a 19. század utolsó harmadától az 1960-as évekig. Nem ez az első közös rendezésű kiállítás a Tornyai János Múzeummal, és nem is az utolsó, hiszen novemberben még érkezik egy Kondor Béla tárlat is a hódmezővásárhelyi közgyűjteménybe. Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke a sajtótájékoztatóval egybekötött tárlatvezetésen hangsúlyozta, hogy a jövőben is várható még további együttműködés a két intézmény között.

A mostani kiállítás olyan meghatározó stíluskorszakokat érint, mint Munkácsy Mihály és Paál László nevével jelzett realizmus, a Münchenben virágzó naturalizmus, a nagybányai festőtelep plein air vagy a Nyolcak posztimpresszionista törekvései. A július végéig megtekinthető tárlaton többek között Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Rippl-Rónai József alkotásait is megcsodálhatja a közönség.

Kovács Gábor, Kakasszékről származó műgyűjtő, bankár kiemelte, hogy a kiállításban látható 105 festmény (mintegy 70 magyar művész alkotásai) az ő saját lelkét tükrözik, ebben különbözik a magángyűjtemény leginkább a közgyűjteménytől. Ő maga legfőképp a szépet, a harmóniát keresi a világban, így a művészetben is, ezért a pesszimista hangvételű, nem esztétikus alkotások az ő gyűjteményében (azaz a mostani tárlatban sem) jelennek meg.

A sajtótájékoztatót követően Kovács Gábor Almási István polgármestert és Hegedűs Zoltán alpolgármestert kalauzolta végig a tárlatban.

ÉR.