A pénteki nap programjai – az első nap szakmaisága után – ráfókuszált az ún. laikus közönségre is, így tehát sok látványos és érdekes dologgal találkozhatott a nagyszámú kilátogató. A délelőttön zajlott egyébként az ünnepélyes díjkiosztó is, erről itt olvashat.

Rögtön reggel kezdődött meg a helyszínen a főzőverseny, amelyre a pénteki napon tíz csapat nevezett, vállalva azt, hogy valamilyen vadból készült ételt kreál bográcsban.

Így tett az a maroknyi csapat is, akik a Debreceni Egyetem agrárhallgatói. Mint elmondták, néhány napja járják a vidéket, így voltak a Békés megyei Szarvason körülnézni, majd meglátogatták a Szegedi Borfesztivált is, most pedig a kiállításon készítettek vaddisznópörköltet.

A tuti náluk az volt, hogy nem külön kerültek bele a hozzávalók, hanem mindent egyszerre, a rottyanás előtt beleraktak.

A programok sorát színesítette a különféle lovas- és kutyás bemutatók.

Ezek között megtalálható volt a csikósok bemutatója,

fogatos bemutató,

vagy akár a Lovastorna bemutató is. Meg is ismerkedtünk Varjas Dorinával, aki Füzesgyarmatról érkezett társaival a vásárhelyi kiállításra. Az öttagú csapat mutatta be a lovon akrobatikus műsorukat. Ezt ahhoz lehet a leginkább hasonlítani, mintha talajtorna volna, azonban mégsem hiszen mindezt a ló hátán, sokszor vágta közben valósítják meg.

A csapat fontos tagja Mecset, aki a fellépés előtt láthatóan idegesen viselkedett, mire kérdésünkre Dorina úgy felelt, hogy a többi ló miatt, és van benne ilyenkor egy fellépési drukk, ugyanis érzi ő is ezt.

Varjas Dorina már hét éve űzi ezt a sportot, és mikor a ló és lovasa kapcsolatáról kérdeztük, akkor így reagált: „Általában állandó társunk egy-egy ló a produkciók során, azonban olyan négyévente változik ez. A lovaknak eleinte nagyon furcsa ez a fajta tevékenység, de idővel megszokják”.

Az érdekes programok és a jó idő ki is vonzott sokakat a pénteki kiállításnapra, több osztály döntött úgy, hogy kirándulás formájában látogatnak el. Így például a csipetcsapat is, akik Szentesről érkeztek a Klauzál Gábor Általános Iskolából. A hogy vannak kérdésre egyszerre hangzott fel a „nagyon jól” kiáltás.

Erre okuk is volt, hiszen a változatos élmények és látványok mellett igazi birodalom várta őket egész nap. Az „Állati jó játszópark” sem nem csendes, sem nem nyugalmas, sem nem unalmas hely ilyenkor. Felszabadultság és vidámság jellemzi.

A kiállítás egészen vasárnapig tart, így szombaton is és vasárnap is reggel 9-től egészen késő délutánig zajlanak az események a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában.

 

 

G.

További fotók: