Bár elvileg mindenki tisztában van azzal, hogy a közösségi oldalakon bizonyos adatokat veszélyes lehet megosztani, van néhány olyan is, amiről talán kevésbé gondolná az ember, hogy baj lehet belőle. Az Independent most összeszedett öt olyat, amire nem árt tudatosan kezelni.

Érdeklődési kör

Mind közül ez az, amit a leginkább hasznosítani tud a Facebook. A lájkolt dolgok alapján dolgozik az az algoritmus, ami megpróbálja kitalálni, mi minden érdekelheti még a felhasználót, valamint ez alapján jeleníti meg a hirdetéseket is. Az adatvédelmi beállításoknál azonban átállíthatjuk, hogy ez az információ privát legyen, vagy egyszerűen csak olyan dolgokat adunk meg, amik egyébként hidegen hagynak.

Születésnap

Talán kevesen gondolnák, de valójában egy igen érzékeny információról van szó, a születésnappal ugyanis az illetéktelenek a személyes adatainkhoz, vagy a banki profilunkhoz is hozzáférhetnek. A Facebookon kötelező megadni a születési dátumot, az oldal ugyanis ezzel próbálja elérni, hogy csak azok használják, akik valóban elég idősek hozzá. Egy fals adat megadása viszont kínos lehet, ha az ismerősök rosszkor köszöntik fel az embert, így ez nem túl célravezető. A megoldás: érdemes ezt az információt is privátra állítani, így biztosan nem jut hozzá olyan ember, akinek nem kellene.

Lakcím

Sokan a pontos lakcímüket is megadják a közösségi oldalon, pedig ez komoly veszélyt hordozhat magában. Ha a felhasználó megosztja, milyen eseményen vesz részt, máris kész a baj: az illetéktelenek tudni fogják, mikor nincs otthon, így igen kellemetlen meglepetés érheti az embert, amikor hazaér. A megoldás: sose adjunk meg pontos címet, inkább csak egy irányítószámot/várost.

Munkahelyek, iskolák

A korábbi munkahely, vagy az iskola megadása megkönnyítheti a volt kollégákkal, osztálytársakkal való kapcsolattartást, de rajtuk kívül szinte bárki más is megtalálhatja a profilunkat. Hogy ez ne így legyen, érdemes a cégnevet, oktatási intézmény nevét egy picit megváltoztatni: ezzel továbbra is érthető lesz, hogy hol dolgozott/tanult korábban, de a keresés nem listázza majd ki a profilt.

Régi, kínos dolgok

Minél régebb óta használja valaki a Facebookot, annál biztosabb, hogy egy korábbi megosztását idővel már nem viccesnek, sokkal inkább kínosnak fogja érezni. Persze hacsak nem politikus az ember, akkor nem valószínű, hogy ezzel bárki is törődni fog, de azért a biztonság kedvéért nem árt néha visszamenőleg is megnézni, mi mindent osztott meg az ember az idővonalán. Ki tudja, hátha van közte valami, ami már nem annyira vállalható.

Forrás és fotó: hvg.hu