Lehetőségek, jó példák, módszerek ifjúsági közösségek fejlesztéséhez címmel egynapos tréningnek adott otthont csütörtökön a makói Hagymaház pódiumterme. A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Csongrád Megyei Irodájának szervezésében – Mórahalom után – most a Maros-parti város, illetve a környező települések olyan szakembereit várták, akik elsősorban az ifjúsággal foglalkoznak.

– Még tavaly ősszel végeztünk egy felmérést, mely kapcsán felvettük a kapcsolatot a megye önkormányzataival, művelődési házaival, s kiderült, hogy szükség van az ifjúsággal kapcsolatos módszerek bemutatására – nyilatkozta Magné Szaitz Éva, az NMI megyei módszertani referense. Ez adta ahhoz az ötletet, hogy több településen is szervezzenek ilyen jellegű konferenciát. Még három helyszínen lesz a közeljövőben hasonló összejövetel, így Szegeden, Szentesen és Kisteleken. Az egynapos tréning lényegét Magné Szaitz Évától itt hallja:

##audio:2827##

A legfontosabb, hogy a fiatalok fiataloktól hallják azokat a példákat, módszereket, melyek náluk már beváltak. Így többek között Makón előadást tartott a bordányi ifjúsági életről Börcsök Roland, illetve az algyői Wemsical Ifjúsági Egyesület is bemutatkozott. A térség több településéről, így Kiszomborról, Csanádpalotáról és Földeákról is érkeztek érdeklődők.

Mátó Kamilla, a földeáki művelődési ház munkatársa azért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a konferencián, mert elmondása szerint nagyon sok fiatal fordul meg az intézményükben. – Tanulni jöttem, s nagyon bízom benne, amit itt hallottam, láttam, azt majd fel tudom használni a munkám során – tette hozzá Kamilla. Földeákon számos programokkal várják a helyi fiatalságot. A legkisebbeknek alkotóházat szerveznek, nagyobbaknak pedig filmvetítéseket, vetélkedőket, illetve kirándulásokat.

Munkatársunktól. K.