Hódmezővásárhely 65 kilométernyi kerékpárúttal rendelkezik, ennek fele külterületen helyezkedik el. Nagyon sok észrevétel érkezett az önkormányzat felé, hogy az utóbbiak nincsenek kivilágítva, ami balesetveszélyes lehet a gyalogosok, kerékpárosok számára. – A szentesi és a szegedi úton már próbálkoztunk LED-es és napcellás világításokkal, de ezek nem hozták a várt eredményt – mondta Hegedűs Zoltán.

A város ezért Farkas Tibor találmányát választotta, így a Kutasi úti kerékpárúton, a Hód-Mezőgazda Zrt.-ig sötétben világító útburkolati jeleket alakítottak ki. Az 1300 méteres szakaszon ez 1,3 millió forintba került.  Amennyiben a helyiek részéről pozitív visszajelzések érkeznek, akkor a jövőben megépülő Hódmezővásárhely-Maroslele-Makó közötti kerékpárúton is alkalmazzák majd.

Az országban csak Egerben található ilyen útburkolati jel. Érdekessége, hogy napfénnyel töltődik fel, és akár 8 órán keresztül is képes világítani. Sőt, néhány milliméternyi havon is átlátszik.

– Kétszer annyira tartós, mint a hagyományos vonal, így 2 év helyett elég 4 évente újrafesteni – ismertette Farkas Tibor, a Hungarian Road kft tulajdonosa, ügyvezetője. A világító útburkolati jelek elsősorban akkor látványosak, ha más fényforrás nincs a közelben.

Megyeri József