A napszemüveget minden évszakban használhatjuk – ezért is napszemüveg, és nem nyárszemüveg a neve. Nyáron azonban különösen fontos, hogy ezzel védjük szemünket, hisz az UV sugarak hatására akár a látásunk is romolhat, illetve hosszú távon károsodhat a szemfenék, sőt, akár szürke hályog betegség is kialakulhat. Fontos, hogy optikai szaküzletben vásároljuk a napszemüveget, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő UV szűrővel van ellátva. Az UV szűrő azért lényeges, mert a sötét szemüveg mögött kitágul a pupilla, így a káros sugarak még nagyobb bajt tudnak okozni.

Ha sikerül a tökéletes napszemüveget megtalálni, arra vigyáznunk kell. Ezek sokkal sérülékenyebbek lehetnek, mint az optikai keretek, nem viseljük állandóan, feltesszük, levesszük, feltoljuk a homlokunkra, letesszük az asztalra stb. A műanyag keretek hő hatására jobban tágulnak – ha például bent felejtjük az autóban, a magas hőmérsékleten akár deformálódhatnak is. Ha megtöröljük, arra vigyázzunk, hogy ne karcoljuk össze a lencsét, ajánlatos egy kis tiszta vízzel leöblíteni, és azután szárazra törölni – ez különösen érvényes tengerparti nyaralásnál, ahol a só rárakódhat a lencsére, ha ilyenkor megtörölgetjük teljesen tönkretehetjük a napszemüveget.

Akik szemüvegesek, azok számára is több lehetőség van, hogy a fénytől is óvják a szemüket. Használhatnak például kontaktlencsét, akkor minden gond nélkül tudnak napszemüveget viselni. De akadnak olyan napszemüveg lencsék, amik dioptriásan is rendelhetők, sőt, akár multifokális lencséjű napszemüveget is választhatunk. De léteznek UV fényre sötétedő lencsék, amik szintén védik a szemet, a napsütésben kényelmes viselet, azonban például vezetés közben okozhat gondot, hiszen a szélvédők ma már UV szűrő réteggel vannak ellátva, így a szemüveg lencséje nem sötétedik be kellőképpen a volán mögött ülve.

A jó napszemüvegnek mindenképpen rendelkeznie kell UV szűrő réteggel. A legjobb minőségű napszemüvegek polár szűrősek, amelyek kiszűrik a csillogást – például a szikrázó napsütésben vagy vízparton ezek a legpraktikusabbak. De hogy milyen színű a lencse, mennyire sötét, az az egyéni igényektől függ. Vannak, akiknek fontos a napszemüveg márkája is – ők is megtalálják a számukra legjobbat a Móritz Optikában, hiszen szerepel a kínálatban a Polaroid, Tom Tailor, Vouge, Maui Jim, Ray Ban, Oakley márka – többek között persze.

Már az egészen kicsi gyerekek szemét érdemes védeni. Természetesen számukra is beszerezhetők napszemüvegek, akár egészen pici babáknak is találunk megfelelőt.

Móritz Optikát Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt, a Múzeum mögötti sarki épületben találják, most 1 plusz 1 akcióval várják Önöket: dioptriás lencse mellé, napszemüveg lencse jár ajándékba. Látásvizsgálatra érdemes előzetesen telefonon bejelentkezni: 62/534-640, az optikában Dr. Remák Anna szemész szakorvos rendel hétfőn, csütörtökön és pénteken 9-15 óráig, illetve kedden 11-17, szerdán 9-12 óráig, de diplomás optometristák is várják a 14 év fölöttieket. Az üzlet nyitva tartása: hétfőtől péntekig 8-17 óráig, szombaton 9-től délig, két hetente szombatonként is bejelentkezhetünk látásvizsgálatra az optometristákhoz. Az üzletet az interneten is megtalálják: www.moritzoptika.hu, és ott vannak a facebookon is.

Ha napszemüvegre, szemvizsgálatra, szemüvegre, kontaktlencsére, műkönnyre, monitorszemüvegre van szükségük, mindent megtalálnak a Móritz Optikában!

Kiskata