A pálya kivételesen technikásnak, nehéznek ígérkezik, a verseny rangjához igazított a kialakítást és minden akadálynál külön díjat ajánlottak fel, ez még érdekesebbé teszi a nemzetközi megmérettetést. Közvetlenül a verseny után, előre láthatólag 17:30-kor, a Dombos akadály keresztjénél Böjte Csaba ferences szerzetes és Bíró Antal atya megszentelik a pályát és kőkeresztjét.

A díjhajtásban legjobb eredményt elért hajtók közül Cristiano Cividini 13.35-kor, Kecskeméti László 11.21-kor, Gáspár Szilvia 11.15-kor indul egyesfogtával. A kettesfogathajtók legjobbjai közül előbb Farkas László lesz látható, aki 13.15-kor kezd, Szilágyi Zsolt 13-21-kor, Lázár Vilmos 13.27-kor indul. A négyeseknél az akadályhajtás harmadik helyezettje, Dobrovtiz József 14:53-kor, a második helyezett Móró Lajos 15 órakor, a többszörös világbajnok Lázár Zoltán 15.07-kor kezd a maratonhajtó pályán.

Technikás, nehéz pálya várja a versenyzőket:

A Fintha Gábor által megálmodott pályát már csütörtökön és pénteken körbejárták a versenyzők, igen technikásnak, nehéznek ítélték meg. Ahogyan a nemzetközi pályaépítő elmondta, minden akadályban több megoldás létezik, így a hajtókra van bízva, hogy biztosra mennek, vagy a rövidebb, de kockázatosabb megoldásokat választják az egyes akadályokban. Az A szakasz 6000 méteres, majd  az 1000 méteres transzfer után 8660 méteres B szakasz következik, utóbbin van elhelyezve a 8 maratonhajtó akadály. A maratonpálya díszítése a hagyományőrzés, a magyarságtudat erősítése és a stratégiai agrártermékek bemutatásának jegyében készült el. Így külön akadályt kapott például a tejipar vagy a konzervipar, de a környékre jellemző halászat és vadászat is megjelenik motívumként az egyes akadályokban. A rendező KINIZSI 2000 Zrt. egyébként minden évben fejleszt a versenypályán. Idén új gyakorló maratonakadályt építettek, melynek további funkciót szánnak, hiszen így a fábiánsebestényi Kinizsi Park alkalmas hely lesz fogathajtó edzőtábor szervezésére és továbbképzésre is.

A négynapos rendezvény zökkenőmentes lebonyolításában a szakmai közreműködőkön túl önkéntes segítőkre is szükség mutatkozott. 100 fő kapott feladatot és segít például az írnokoknak, a beengedő bírónak, a versenyirodának. A maratonhajtás igényli a legnagyobb létszámú szakmai stábot. Rendkívül fontos a maratonszolgálat szerepe, nélkülük nem lehet megrendezni ezt a versenyszámot. A 8 akadályban közel 50 fő segítőre van szükség, akiknek tevékenységét a Kinizsi 2000 Zrt. munkatársai teljessé.

Különdíjak a legjobbaknak:

A szervezők különdíjakat is felajánlottak az egyes akadályokban. Így mindenképp érdemes elsőnek lenni, hiszen 100-100 eurót nyerhetnek a legjobbak. Az 1-es akadályban a Riska kupáért folyik a verseny az egyeseknél (CAI3*-H1), a 2-es akadályban a Zwack kupáért versengenek a négyesfogatok (CAIO4*-H4 WCupQ), a 3-as akadályban a Települések kupájának megszerzése a cél szintén a négyeseknek (CAIO4*-H4 WCupQ). A 4-es akadályban a Magyar Állattenyésztők Szövetségének különdíját zsebelheti be a legjobb négyesfogat (CAIO4*-H4 WCupQ), míg az 5-ös akadályban a Földművelésügyi Minisztérium különdíjáért harcolhatnak az egyesfogatok (CAI3*-H1). A 6-os akadályban Mindszent város különdíját ajánlották fel a legjobb kettesfogathajtónak (CAI3*-H2), a 7-es akadályban a Kinizsi Zrt. különdíjáért küzdenek szintén a kettesek (CAI3*-H2), a záró, 8-as akadályban pedig a Kecskeméti Konzerv Kft. különdíjával térhet haza a legjobb kettesfogat (CAI3*-H2).

Észak – Csongrád összefogása is segíti a szervezést:

Az idei verseny szervezését – a tavaly szeptemberi világbajnoksághoz hasonlóan – az Észak-Csongrád megyei települések is magukénak érzik, így idén 22 település csatlakozott a rendezvény megvalósításához. A települések az előkészítő munkában (tereprendezés, fűnyírás, takarítás), a kellékek kölcsönzésében (sátrak, padok, technikai eszközök), a maraton akadályok díszítésében, festésében, a verseny rendjének biztosításában, az önkéntesek étkeztetésében, a konyhai kisegítő munkában, a mentő, az orvosi ügyelet, a tűzoltó szolgálat biztosításában, a szakmai stáb szállításában jut érvényre, de a Mezőhegyesi Állami Ménes is segítséget nyújtott is partnerséget ajánlott.

Információk a nézők teljesebb kiszolgálása érdekében:

A nézők teljesebb kiszolgálására is törekszik a Kinizsi Park. Ennek jegyében több sátrat is felállítottak a pálya körül, a kézművesek faházakban várják az érdeklődőket, akik számos kísérőprogramban is rést vehetnek, hiszen már megnyílt többek között az Ízek utcája is, de gyerekprogramok is leszek. Szombaton és vasárnap felnőtteknek csupán 1 000 forintért, gyerekeknek (3-14 év) 400 forintért látogatható a nemzetközi verseny.

A parkolásról két helyen is gondoskodnak a szervezők, mind a Szentes felől, mind az Orosháza felől érkezők számára kialakítottak parkoló helyeket. A parkoló díj 700 Ft/nap.

Varga Márta

sajtómunkatárs