A kettesfogatok versenyében Szilágyi Zsolt (48,20) végzett a második helyen megelőzve a délelőttöt még legjobb hajtóként záró, végül harmadik helyezett Farkas Lászlót (51,85). A négyesfogatoknál Lázár Zoltán 40,17 hibaponttal teljesítette az első versenyszámot, másodikként zárt Móró Lajos 44,36 hibaponttal, míg Dobrovitz József 47,78 hibaponttal harmadik legjobbként teljesített a négyesek első versenyszámában.

Versenyzők a pénteki díjhajtásról:

Lázár Vilmos pozitívnak értékelte a pénteki díjhatást, annak ellenére, hogy – mint mondta – zajosan zajlott a felkészülés a versenyre, hiszen a testvérével a hajrában lovakat cseréltek a fogataikban. Vilmos tavalyi fogatának lovaival most Zoltán versenyez, ő pedig öccse lovait hajtja. A többszörös világbajnok a fogatot kiválónak minősítette, de hozzátette: izgalommal várja a holnapi maratonhajtást.

Farkas László fia és egyben segédhajtója, József, a versenyző fogatról úgy nyilatkozott: tavaly szeptembertől készültek erre a megmérettetésre, mert ez a legjelentősebb verseny most Magyarországon. Fontos idénynyitónak tartják a fábiánit, mert ha valaki itt rosszul kezd, akkor az éve is problémásra jósolható. A mai hajtással elégedettek voltak, csak apróbb hibákon kell javítani, hogy teljesen felkészüljön hajtó és fogat az idei Duna-Alpesi kupára.

Dobrovitz József, mint versenyrendező, és mint sportember egyaránt úgy látja, hogy a pálya felnőtt a nemzetközi versenyekhez, Fábián lassan a csúcsot éri el. A világbajnok versenyző idén Kladrudyban mutatkozott be fogatával, akkor szép eredményt értek el, de azt a versenyt csak egy jó hangulatú, bemelegítő futamnak érezte. Az itteni verseny az igazi megmérettetés a számára, az erős mezőny, a technikás pálya nagy kihívást jelent, a lovakban is érezhetően több a drukk. Reméli, hogy a legjobbak között végez, jól kell ugyanis teljesítenie ahhoz, hogy a tervei megvalósuljanak: ott lehessen a fedeles világkupán és a négyesfogathajtó világbajnokságon, Bredaban.

Fia, Ifj. Dobrovitz József erre a versenyre állította össze a fogatot, mivel világkupa fordulóról van szó, és erős ellenfelekre kellett készülnie. A versenyző általában annak örül, ha az indulók sorrendjében előbbre kerül, de a sorsolás most úgy hozta, hogy a később indulók között versenyezhetett. Ifj. Dobrovitz a maratonhajtásban és az akadályhajtásban számít igazán jó helyezésre, örül annak, hogy Fábiánban az eddigieket is felülmúló elhelyezése van idén a fogatoknak és a hajtóknak egyaránt.

Vendégek a versenyről:

Kivételes versenyhelyszín a Kinizsi Park Bárdos György, a „hajtókirály” többszörös fogathajtó világbajnok és kiemelt edző szerint, amely az idei évre is fejlődött. A szakember úgy látja sokkal jobbak a körülmények a tavalyi világbajnokságnál, mind a nézők, mind pedig a fogathajtók számára. Bár akkor is páratlan volt a szervezés, és a FEI versenyek rangjának leginkább megfelelő hazai helyszín volt az itteni, de a házigazdák még ehhez is tudtak hozzátenni. Fábiánsebestyén már hosszú évek óta megérett a világversenyek szervezésére, és szakmaisága világviszonylatban is a legjobb pályák közé pozícionálta – hangsúlyozta.

Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora nem először látogatott Fábiánsebestyénbe, hiszen a lovassportok közel állnak hozzá: felesége édesanyja ötösfogathajtásban magyar bajnok és a Testnevelési Egyetem kancellárja, Herczeg Ferenc családja is fogathajtó család. Így nem csoda, hogy kiemelt szerepe van az életében és az egyetem életében is a lovaskultúrának, melyet Európában egyedülálló módón tantárgyként is oktatnak. A rektor fontosnak tartaná a lovassportok bevonását a mindennapos testnevelésbe, hogy a gyerekek a kötelező órák keretében ne csak az úszással és a tornatermi sportokkal ismerkedjenek meg. A lovassportok ugyanis más módon fejlesztik a mozgáskultúrát, mint a tantervben most szereplők. A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek esetében pedig a lovaglás terápiaként is hatékonyan alkalmazható.

Szombaton a leglátványosabb számmal, a maratonhajtással folytatódik a Kinizsi Park programja. Közvetlenül a verseny után, előre láthatólag 17:30-kor, a Dombos akadály keresztjénél Böjte Csaba ferences szerzetes és Bíró Antal atya megszentelik a pályát és kőkeresztjét.

Forrás:

Varga Márta

sajtómunkatárs