Csütörtökön tartják a Kéztisztaság Világnapját, és ez alkalomból az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megrendezte az egy időben kézmosásoktatáson résztvevő diákok Guinness világcsúcsának megdöntésének kísérletét.

Országosan 190 helyszínen, kb. 14.000 gyerekkel jelentkeztek az iskolák erre a megmozdulásra. Csongrád megyében 21 iskola vett rész a rekordkísérletben, és közel 1250 iskolás korú gyerek próbálta megdönteni az eddig a skóciai Glasgow által tartott Guinness rekordot.

Hódmezővásárhelyen több iskola vett részt a kísérletben, köztük a Németh László Gimnázium és Általános Iskola és a Szent István Általános Iskola.

A Németh Lászlóban kb. 30 gyerek vett részt az oktatáson, ahol tüsszentés kísérletet is végeztek, hogy bebizonyítsák, mennyire fontos a kézmosás.

A rekordkísérlet lényege az volt, hogy az egész országban, egy időpontban ugyan az az óravázlat alapján tanítottak a szabályos kézmosást.

Nagyon fontos a gyerekek egészség tudatosságának a fejlesztése, ugyanis tudvalevő, hogy a piszkos kéz a fertőzések átvitelének az elsődleges kapuja.” – mondta el Dr. Gilyán Judit járási tisztifőorvos.

A tanórákról fotók és videó is készült, amit a elküldenek az Országos Tisztifőorvosi Hivatalba, ahonnan hamarosan megérkezik az eredmény.

Sz.Viktor