A makói magánházaktól hamarosan elszállítják a szelektíven gyűjtött, valamint a biológiailag lebomló hulladékot. Erről szerdán az Infopontban Czirbus Gábor alpolgármester, Kádár József települési képviselő és dr. Ákosi Ádám, a polgármesteri hivatal jegyzői irodájának hatósági csoportvezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit. Még ebben a hónapban valamennyi érintett háztartásba eljuttatják az ehhez szükséges zsákokat, valamint az új szolgáltatást röviden bemutató tájékoztatót. A gyűjtést pedig Pünkösd után kezdik meg.

– A Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és az önkormányzat közösen kidolgozott egy olyan rendszert, melynek köszönhetően tudatosabban lehet gyűjteni a hulladékot, odafigyelve környezetünk tisztaságára – mondta Czirbus Gábor. Az alpolgármester kiemelte: a már megszokott napokon kell kihelyezni a szemetes edények mellé az új zsákokba a szelektív és a biológiailag lebomló hulladékot, vagyis a kerti hulladékot és a konyhai ételmaradékot. Az új szolgáltatás bevezetése nem jár díjemeléssel, a lakosoktól továbbra is a régi áron viszik el a szemetet.

Ez az újfajta gyűjtés egyedül az üveghulladékot nem érinti. Ezektől továbbra is a város számos pontján elhelyezett gyűjtőszigetek valamelyikén szabadulhatnak meg szabályosan a makóiak. Pontosan mit és hogyan szállítanak el majd szelektíven pár hét múlva, arról Kádár József önkormányzati képviselőt hallja:

##audio:2800##

A sajtótájékoztatón külön kiemelték, amennyiben a zsákokba nem az azokba megfelelő szemét kerül, akkor nem viszik el. Ákosi Ádám, a hatósági csoport vezetője pedig részletesen kitért arra, mi számít biológiailag lebomló hulladéknak és hogyan kell gyűjteni. Íme:

##audio:2801##

Munkatársunktól. K.