Az előzetes nevezés alapján, több mint 160 ló biztonságos elhelyezéséről kell gondoskodnia a házigazdáknak. Várhatóan az első kamionok a hét elején begördülnek a helyszínre és megkezdődik a “lovas város” kialakítása, ahol a lószállítók, a lakókocsik és tulajdonosaik találnak “otthonra” a verseny zárásáig. A szerdai állatorvosi kontrollig mindenki belakja a területet. A múlt hétvégi, Kladrubyban rendezett nemzetközi versenyről kilenc hajtó veszi célba a magyar versenyhelyszínt, közöttük olyan magyar indulók, mint Dobrovitz József, Farkas László és Szécsi István, de ezúttal is várják Fábiánsebestyénbe a kettesfogathajtó világbajnoki címét itt megvédő, Lázár Vilmost is.  Fintha Gábor nemzetközi pályaépítő szintén megérkezett már a helyszínre és irányításával az akadályok végső kialakítása történik.

Ahogyan az Fábiánsebestyénben megszokott, ezúttal is jól szervezett, izgalmas versenyre lehet számítani. A négy versenynapon három versenyszámban mérik össze tudásukat a hajtók és fogatok, az első indulók a tervek szerint minden nap reggel 9 órakor állnak rajthoz.

Május 5-én, csütörtökön és másnap, pénteken a díjhajtás versenyszámot rendezik. A nézők számára a pályán zajló események követését megkönnyíti, hogy LED falon is figyelhetik a fogatok díjhajtó programját és a versenyszámra kapott összpontszámot.

Szombaton kerül sor a leglátványosabb versenyszámra, a maratonhajtásra. A tavalyi világbajnokságra újonnan épült és a megszépült régi akadályokban a fogatok izgalmas hajtására számíthatnak a nézők.

Május 8-án, vasárnap az utolsó versenyszámot, az akadályhajtást tekinthetik meg az érdeklődők. Itt dől el a végső sorrend, így a győzelem sorsa is.

A kiegészítő programok fókuszában a magyar mezőgazdaság:

A sport mellett idén is nagy hangsúlyt kapnak a kiegészítő programok. A szervezők nem titkolt célja, hogy a rendezvényen felhívják a figyelmet az agrárágazat nehéz helyzetére, a kiváló minőségű magyar termékekre. Ezért a maratonpálya egy-egy akadálya díszítésével a magyar agrárágazat stratégiai termékeit, és a hugnarikumokat népszerűsítik.

Ehhez szorosan kapcsolódik, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökségi ülése május 5-én. A szervezet frissen választott elnöke, Farkas Sándor jó alkalomnak tartja, hogy a helyszínen tudnak tárgyalni az agrárágazat gondjairól, fejlesztésének lehetőségeiről. A 2016-os év egyébként a nóniusz éve, hiszen éppen 200 évvel ezelőtt 1816-ban került a fajta alapító Nonius Senior Mezőhegyesre. A nóniusz, mint őshonos magyar lófajta már bekerült a Békés megyei értéktárba és várományos a hungarikum címre. A versenyben egyébként mezőhegyesi nóniuszok is rajthoz állnak.

További információk a kísérő rendezvényekről:

A péntek délutáni Lókötő Show már jól ismert a rendszeresen kilátogatók számára. A versenyzők két fős csapatai ,,harcolnak” majd a 100 000 pengős díjért, ami azonnal magyar forintra váltható. A feladatok között kordéhúzás, libamentés, karikás ostor használat, de lovaglás közbeni humoros ügyességi feladatok is várnak a bátrakra. Természetesen idén is megnyílik az Ízek utcája, ahol tradicionális, magyar termékeket kínálnak majd az árusok. Őshonos állatok és sok-sok játék várja a legkisebbeket a „Riska udvarban”, de nem hiányzik majd ezúttal sem a vásári forgatag, ahol kézművesek kínálják portékáikat.

A rendezvény első két napja, tehát május 5-6-a ingyenesen látogatható, míg a maratonhajtás és az akadályhajtás napján (szombat és vasárnap) felnőtteknek 1 000 Ft, gyerekeknek (3-14 év) 400 Ft lesz a belépő. A parkolásról két területen is gondoskodnak a szervezők, mind a Szentes felől, mind az Orosháza felől érkezők számára kialakítottak parkoló helyeket. A parkoló díj 700 Ft/nap.

Program:

Május 5. (csütörtök)

09:00 Díjhajtás

Május 6. (péntek)

09:00 Díjhajtás
18:00 Lókötő show
19:00 Eredményhirdetés

Május 7. (szombat)

09:00 Maratonhajtás  (CAI3*-P1, P2, P4, CAI3*-H1, H2, CAIO4*- H4–WCupQ)
20:00 Ünnepélyes eredményhirdetés

Május 8. (vasárnap)

9:00 Akadályhajtás – pónifogatok (CAI3*-P1, P2, P4)
Eredményhirdetés
Akadályhajtás – egyesfogatok (CAI3*-H1)
Eredményhirdetés
Akadályhajtás – kettesfogatok (CAI3*-H2)
Eredményhirdetés
Akadályhajtás – négyesfogatok (CAIO4*-H4-WCupQ)
15:00 Ünnepélyes eredményhirdetés

Forrás:

Varga Márta

sajtómunkatárs