Deszk és a kárpátaljai Rahó között közel 16 esztendeje alakult ki jó kapcsolat. Számos közös programon vett már részt a két település. Így volt ez szombaton is, amikor egy sikeres pályázatnak köszönhetően kerülhetett sor arra a megbeszélésre, melyen a helyi értékek védelméről tárgyaltak a felek. A deszki polgármesteri hivatalban tartott összejövetelen a házigazdák testvértelepüléseinek delegációi is részt vettek.

– A hungarikum védjeggyel sokan tisztában vannak, azt azonban kevesen tudják, hogy ennek a minősítésnek van megyei és helyi szintje is – nyilatkozta Király László deszki polgármester. A közös munka lényege, hogy együtt kutatják fel, dokumentálják és őrzik meg a két település helyi értékeit.

A deszki önkormányzat és a községben működő értéktár bizottság eddig tizennégy helyi értéket vett fel a listájára. A tervek szerint ezt még mintegy tízzel szeretnék bővíteni. Az eddigi értékekről bővebben Király Lászlót hallja:

##audio:2779##

A házigazdák és vendégeik megegyeztek abban, hogy közösen látnak neki ennek a hatalmas munkának. A rahóiak részéről Reparuk Évával, a kárpátaljai közösségi házi alelnökével beszélgettünk. Íme:

##audio:2780##

Munkatársunktól. K.